Annie Cordy in 2008 op het podium als Tata Yoyo uit het succesliedje Tata Yoyo uit 1980

| Annie Cordy in 2008 op het podium als Tata Yoyo uit het succesliedje Tata Yoyo uit 1980.

Leopold II-tunnel wordt Annie Cordytunnel

TDN
© BRUZZ
08/03/2021
Updated: 08/03/2021 18.00u

Zeg niet langer Leopold II-tunnel, maar wel Annie Cordytunnel. De Lakense zangeres, comédienne en actrice won de verkiezing voor de naamsverandering van Belgiës langste autotunnel overtuigend. Van de 30.715 uitgebrachte stemmen rijfde de recent overleden Cordy er meer dan een vijfde binnen.

De hele maand februari kon het publiek online stemmen voor de naamsverandering. Er was keuze uit vijftien vrouwennamen. In totaal werden 30.715 stemmen uitgebracht en daarvan ging liefst 22,59 procent naar Cordy. Het Lakense icoon, dat op de eerste lijst van elf namen nog ontbrak, werd gekozen voor Semira Adamu (13,68 procent) en Marie Curie (10,10 procent).

Léonie Cooreman, artiestennaam Annie Cordy, is afkomstig uit Laken, waar ook al een park naar haar werd vernoemd. Op jonge leeftijd verhuisde ze naar Parijs en bouwde een carrière uit als zangeres, actrice en comédienne. Bekende liedjes zijn "Tata Yoyo" en "La bonne du curé". Cordy, vooral populair in Franstalig België, bouwde een succesvolle internationale carrière uit in de showbizz.

In september vorig jaar overleed ze op 92-jarige leeftijd. Haar nicht Michèle Lebon-Cooreman reageert ontroerd op de erkenning. "Het betekent veel dat de naam Annie Cordy is gekozen", zegt ze. "Ik zie dit als de keuze van de Brusselaars om de kunstenares en haar werk op te nemen in het geheugen van de stad waar zij geboren is."

Officieel in 2021

De naamsverandering van Belgiës langste tunnel (2,5 kilometer) moet een hefboom zijn om de vervrouwelijking in het Brusselse straatbeeld verder te zetten. Vandaag zijn 43 procent van de straten in Brussel naar een persoon vernoemd, maar de genderverhouding is heel ongelijk. Slechts 6,1 procent van die straten is naar een vrouw genoemd en 93,9 procent naar een man.

Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) is opgetogen met de naamsverandering: "Het is een eerste stap, de volgende stap is om straatnamen zelf veranderen," zegt de minister. "Onze straatnamen zijn opvallend mannelijk, terwijl vrouwen evenzeer deel uitmaken van de geschiedenis van de stad. Daar moet verandering in komen."

De renovatie van de tunnel zal in de herfst van 2021 volledig afgerond zijn. Dan pas zal de naamswijziging officieel gebeuren en wordt ook de bewegwijzering aangepast. Schilder Charlotte Beaudry zal de tunnelwanden inkleuren. De kunstenares belooft daarin alvast een knipoog naar Cordy te verwerken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Koekelberg, Sint-Jans-Molenbeek, Mobiliteit, Samenleving, Leopold II-tunnel, Annie Cordytunnel, Annie Cordy, naamsverandering Leopold II-tunnel, Nawal Ben Hamou, Elke Van den Brandt, meer vrouwen in straatbeeld

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni