De Leopold II-tunnel ging, na de renovatie op 31 augustus 2020 opnieuw open voor het verkeer

| De Leopold II-tunnel, de langste van het land.

Uiteindelijk 15 mogelijke vrouwennamen voor Leopold II-tunnel

Kris Hendrickx
© BRUZZ
01/02/2021

De Brusselaars kunnen vanaf deze maandag een nieuwe naam kiezen voor de Leopold II-tunnel. Een expertenjury koos eerst tien namen uit de voorstellen van Brusselaars, de regering voegt daar nu nog eens 5 namen aan toe uit diezelfde lijst. Dat ging niet zonder slag of stoot.

Wat voorafging: de regering zoekt een nieuwe, vrouwelijke naam voor de Leopold II-tunnel. De zoektocht past in een intentie om meer vrouwennamen te gebruiken in de openbare ruimte, waar vandaag maar 6 procent van de straten de naam van een vrouw draagt.

In september werd een oproep gelanceerd aan de Brusselaar om voorstellen te doen. Uit de 40.000 inzendingen koos een expertencomité (met leden uit de academische wereld, de vrouwen en dekoloniseringsbeweging) een lijst van 10 namen.

Wrevel

De samenstelling van de lijst leidde tot wrevel binnen de Brusselse regering. De drie meest voorgestelde namen (Annie Cordy, koningin Elisabeth en koningin Astrid) prijkten immers niet op de lijst van de experten. Het voorstel van de experts en de bevoegde excellenties Elke Van den Brandt (Groen) en Nawal Ben Hamou (PS) kreeg dan ook de wind van voren van verschillende - mannelijke - collega’s in de regering. Ook Brussels burgemeester Philippe Close (PS) liet zijn ontevredenheid blijken op twitter.

Vorige week bleek al dat de naam van Annie Cordy toch opnieuw toegevoegd wordt door de regering. Naast Cordy komen daar nu nog eens vier andere namen bij die de expertenlijst niet hadden gehaald: die van de twee koninginnen, Marie Popelin en Antoinette Spaak. De kans dat een van die namen het haalt lijkt daarmee meteen groot.

Collectief geheugen

“We vonden het belangrijk om die namen toe te voegen, zodat de Brusselaar zich ook herkent in de lijst," zegt de woordvoerder van Elke Van den Brandt. "Verder gaat het niet enkel om de naam die gekozen wordt. Dit is ook een manier om alle namen op de lijst een plaats te geven in het collectief geheugen. En of de manier van werken nu wel ideaal was? Dit was een pilootproject, dat we op het eind van de rit zullen evalueren.”

De namen waaruit gekozen kan worden zijn de volgende:

De door het comité van experten geselecteerde kandidaten:

 • Andrée De Jongh : ambulancier, verzetsstrijder en oprichter van een ontsnappingsnetwerk tijdens de Tweede Wereldoorlog.
 • Rosa Parks : activist, icoon van de burgerrechtenbeweging in de Verenigde Staten
 • Chantal Akerman : filmmaker, boegbeeld van de moderne Belgische cinema.
 • Isala Van Diest : eerste vrouwelijke chirurg in België.
 • Marguerite Yourcenar : schrijfster en eerste vrouw verkozen in de Académie française.
 • Wangari Maathai : milieuactiviste en politica, de eerste Afrikaanse vrouw die de Nobelprijs voor de vrede kreeg.
 • Marie Curie : wetenschapper, Nobelprijs voor natuurkunde (1903) en scheikunde (1911).
 • Semira Adamou : belichaamt de strijd van vrouwen voor waardigheid en verzet tegen onmenselijk asiel- en migratiebeleid.
 • Simone Veil : Frans politicus, initiatiefneemster van de wet tot decriminalisering van de vrijwillige onderbreking van de zwangerschap.
 • Sophie Kanza : Eerste Congolese vrouw die een universitair diploma heeft behaald en een ministerpost heeft bekleed in de nieuwe Democratische Republiek Congo.

De kandidaten die door het publiek zijn gekozen:

 • Marie Popelin: de eerste vrouwelijke doctor in de rechten in België. Ijverde voor gelijke rechten voor vrouwen en mannen.
 • Annie Cordy : talentvol artiest, zangeres, danseres en kleinkunstenaar.
 • Astrid van België: echtgenote van Leopold III en moeder van drie jonge kinderen, overleden op 29-jarige leeftijd bij een auto-ongeluk.
 • Elisabeth van België: werd in 1909 koningin. Deze onafhankelijke vrouw was een mecenas van kunst en wetenschappen.
 • Antoinette Spaak : politica, de eerste vrouw die voorzitster wordt van een partij in België.

Kiezen kan via de website van Mobiel Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Samenleving , Leopold II-tunnel , Anny Cordy , Elke Van den Brandt , Nawal Ben Hamou

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni