Renovatie van de Leopold II-tunnel vanaf 1 juli 2018
© PhotoNews | Dit jaar nog krijgt de Leopold II-tunnel een nieuwe naam.

Een van deze 11 vrouwen geeft naam aan Leopold II-tunnel

TDN
© BRUZZ
27/01/2021
Updated: 27/01/2021 18.08u

Geeft scheikundige Marie Curie, activiste Rosa Parks, zangeres Annie Cordy of de betreurde asielzoekster Semira Adamou haar naam aan de gerenoveerde Leopold II-tunnel? Het is de Brusselaar die daarover het laatste woord heeft. Uit een shortlist van elf namen maak jij de keuze.

Minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) en staatssecretaris voor Gelijke Kansen Nawal Ben Hamou (PS) maakten woensdag de elf overgebleven kandidates bekend. Het is nu aan de Brusselaars om daaruit de vrouw te kiezen die haar naam verleent aan Brussels bekendste tunnel. De naamswijziging gebeurt zodra de renovatie ervan voltooid is. Stemmen kan vanaf 1 februari.

Van alle straten en tunnels in het Brussels gewest die naar een persoon zijn vernoemd, verwijst amper zes procent naar een vrouw. Dat kan beter, vindt ook de regering. "Brussel is Brussel dankzij haar mannelijke én vrouwelijke inwoners. De naamsverandering van deze symbolische plek moet het evenwicht terugbrengen in de publieke ruimte", aldus Van den Brandt.

Van 13.000 naar 11 namen

Er ging heel wat finetuning vooraf aan de selectie van de elf vrouwen. Brusselaars mochten zelf suggesties doen voor een naam. Er liepen liefst 40.000 inzendingen voor zo'n 13.000 namen binnen. Daaruit koos een jury tien verdienstelijke vrouwen. “Aangezien Annie Cordy het vaakst werd gesuggereerd, was het voor ons essentieel om ook haar naam toe te voegen. Het is een mooie, evenwichtige lijst geworden", zegt Ben Hamou.

Het initiatief maakt deel uit van een groter plan van de Brusselse regering om meer straatnamen te vernoemen naar vrouwen. Op dit moment bestaat daar nog geen procedure voor, maar het idee is wel om een wetgevend kader uit te tekenen. Dit traject, met de Leopold II-tunnel als symbolische keuze, dient dan ook als pilootproject. Dat er geen postadressen moeten wijzigen, is een meevaller.

De stemming verloopt via een website, die maandag online komt. Gedurende de hele maand februari kan er gestemd worden.

De elf namen op de shortlist:

  1. Andrée De Jongh (1916-2007)

    Naar de verzetstrijdster werd vorig jaar al een straat vernoemd. De Jongh stippelde als jonge verpleegster in Brussel 'Comète' uit in 1941. Dat was een veelgebruikte, weliswaar clandestiene ontsnappingsroute voor geallieerde piloten die neergestort waren in België en naar Engeland wilden vluchten.
  2. Annie Cordy (1928-2020)

    Brussel nam dit jaar afscheid van de geliefkoosde zangeres, actrice en comédienne. Barones Cordy bouwde vanuit Parijs een showbizzcarrière uit van internationale allure. Ze veroverde vele harten met haar enthousiasme en glimlach.
  3. Chantal Akerman (1950-2015)

    Akerman was een van de belangrijkste cineasten uit de filmgeschiedenis, maar bleef in België altijd een beetje ondergewaardeerd. De pionier in de feministische en experimentele film raakte vooral bekend met haar Brusselse portret van Jeanne Dielman. Ruim vijf jaar geleden stapte ze uit het leven.
  4. Isala Van Diest (1842-1916)

    Van Diest wordt als eerste Belgische vrouw erkend als geneeskundige. Zij legt zich toe op de opvang en verzorging van prostituees in Brussel en is betrokken bij de strijd tegen de internationale vrouwenhandel.
  5. Marguerite Yourcenar (1903-1987)

    Marguerite Cleene­werck de Crayencour raakt als romanschrijfster, dichteres, vertaalster en critica bekend onder de nom de plume Marguerite Yourcenar. De in Brussel geboren Française is de eerste vrouw die verkozen wordt in de Académie française.
  6. Marie Curie (1867-1934)

    De Franse wetenschapper, gespecialiseerd in radioactiviteit, is de eerste vrouw die de Nobelprijs heeft ontvangen en bovendien ook de enige die deze onderscheiding tweemaal behaalde, in twee verschillende wetenschappelijke domeinen. Curie leidde ook vrouwelijke radiologen op tijdens WO I.
  7. Rosa Parks (1913-2005)

    Het Amerikaanse icoon van de burgerrechtenbeweging weigerde in de jaren 50 haar zitje op de bus af te staan aan een witte man, waarmee ze de wet overtrad. Het zette de VS in vuur en vlam. Het Hooggerechtshof gaf Parks later gelijk, want verklaarde de segregatie ongrondwettelijk.
  8. Semira Adamou (1978-1998)

    De uitgewezen Nigeriaanse asielzoekster kwam door verstikking om het leven toen ze, geëscorteerd door vijf Belgische rijkswachters, gedwongen het land werd uitgezet. Haar dood doet het debat over migratie en asielprocedures in België heftig oplaaien.
  9. Simone Veil (1927-2017)

    Het verhaal van de Franse politica inspireert velen. Veil, die als enige van haar familie de concentratiekampen overleefde tijdens WO II, staat met name bekend om de wet die de vrijwillige zwangerschapsonderbreking decriminaliseert. Ze wordt de eerste voorzitter van het Europees Parlement. In Brussel zijn straten naar haar genoemd in Anderlecht en de stad.
  10. Sophie Kanza (1940-1999)

    De eerste Congolese vrouw die de middelbare school afmaakt, die een universitair diploma (sociologie) behaalt en in eigen land ministeriële functies bekleedt. Kanza schopt het tot missiehoofd van de directeur-generaal van de UNESCO.

  11. Wangari Muta Maathai (1940-2011)

    De eerste Afrikaanse vrouw die de Nobelprijs voor de Vrede ontvangt in 2004. De wetenschapper zette zich in voor vrouwenrechten, maar ook voor het milieu. Wangari staat bekend als de "tree woman", omdat ze met haar organisatie Green Belt meer dan dertig miljoene bomen plantte in verwoeste gebieden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Koekelberg, Sint-Jans-Molenbeek, Samenleving, Mobiliteit, Leopold II-tunnel, vrouwen in straatbeeld, Elke Van Den Brandt, Nawal Ben Hamou

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni