Yvonne Nèvejean slaagde er tijdens de Tweede Wereldoorlog in meer dan 3.000 joodse kinderen te verbergen voor de Duitse bezetter

| Yvonne Nèvejean slaagde er tijdens de Tweede Wereldoorlog in meer dan 3.000 joodse kinderen te verbergen voor de Duitse bezetter.

Belgische verzetstrijdsters krijgen straatnaam in Tivoliwijk

TDN
© BRUZZ
28/11/2019

Twee straten in de nieuwe Tivoliwijk in Laken zijn vernoemd naar vrouwen die zich tijdens de Tweede Wereldoorlog heldhaftig hebben verweerd tegen de Duitse bezetter. De Schaarbeekse verpleegster Andrée De Jongh stippelde een gefrequenteerde vluchtroute uit van België naar Engeland. De Elsense Yvonne Nèvejean hield zelfs meer dan 3.000 Joodse kinderen uit de handen van de nazi's.

Het schepencollege van Brussel-Stad huldigde eerder deze maand de Andrée De Jonghstraat in. Woensdagnamiddag volgde ook de Yvonne Nèvejeanstraat. "Door deze opmerkelijke vrouwen erkenning te geven in ons straatbeeld, brengen we hun levensparcours onder de aandacht en helpen we hen om een plaats in geschiedenis om te eisen", stelt schepen Ans Persoons.

Andrée De Jongh, verzetstrijdster in WOII

| Andrée De Jongh, verzetstrijdster, op een foto in 1941.

Andrée De Jongh stippelde als jonge verpleegster in Brussel 'Comète' uit in 1941. Dat was een veelgebruikte ontsnappingsroute voor geallieerde piloten die neergestort waren in België. Van Brussel leidde De Jongh meer dan 1.000 soldaten per trein en te voet (over de Pyreneeën) naar Gibraltar of Lissabon, waar de Engelandvaarder het kanaal kon oversteken.

Inhaalbeweging in straatbeeld

Yvonne Nèvejean redde tijdens diezelfde Tweede Wereldoorlog meer dan 3.000 Joodse kinderen uit de handen van de Duitse bezetter. De in Gent geboren Brusselse voorzag de kinderen van valse identiteitspapieren, bracht ze onder bij verschillende gezinnen en instellingen en hield ze zo uit nazi-kampen. Nèvejean werd zelf ook opgejaagd door de Gestapo, maar bleef in de schaduw succesvol werken.

De Stad Brussel geeft prominente vrouwen uit de vaderlandse geschiedenis steeds vaker een plek in het straatbeeld. Denk maar aan de Suzan Danielbrug of de Willy De Bruynstraat. "We staan versteld over de ongelijkheid in het aantal vrouwennamen in de openbare ruimte. Nochtans is er een overvloed aan vrouwelijke persoonlijkheden, zoals Yvonne Nèvejean", aldus Khalid Zian (PS), schepen voor Gelijke Kansen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken , Samenleving , Yvonne Nèvejean , Ans Persoons , Tivoliwijk , Andrée De Jonghstraat , Yvonne Nèvejeanstraat

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni