De impressionistische kunstenares Anna Boch in haar atelier

Straatnaamverandering in Thurn & Taxiswijk: Stad kiest voor Anna Boch

LG
© BRUZZ
12/11/2019

De geplande 'von Thurn und Tassisdreef' wordt uiteindelijk de Anna Bochdreef. De Stad Brussel schreef een wedstrijd uit voor het vinden van straatnamen voor de nieuwe woonwijk aan Thurn en Taxis, maar koos voor de centrale dreef uiteindelijk zelf een naam.

De keuze van het college viel op Anna Boch, een impressionistische schilderes uit het fin de siècle. Boch, telg uit de rijke industriefamilie die onder meer keramiekbedrijf Royal Boch in La Louvière bezat, was een voornaam figuur in het impressionisme en stierf in 1936 in Brussel. Ze was de enige vrouw die deel uitmaakte van de avant-gardistische kunstkring 'Le group des XX'. Zij was ook de enige die een schilderij van Vincent van Gogh aanschafte terwijl hij nog in leven was, met name het werk De Rode Wijngaard.

De keuze voor Boch stond nochtans niet gepland. Het vorige stadsbestuur schreef een wedstrijd uit samen met de projectontwikkelaar Extensa, om op zoek te gaan naar nieuwe namen voor de verkeersaders die de Thurn & Taxiswijk omringen. De regering ontving 1.400 voorstellen van burgers, waaruit 27 namen werden gekozen.

Niet alleen kleine straatjes

"Maar we stelden vast dat er veel te weinig vrouwelijke straatnamen waren", zegt Ans Persoons (One.brussels), de nieuwe schepen van Stedenbouw. "Op dit moment proberen we met de regering de straatnamen te vervrouwelijken - dat is een manier om vrouwen duidelijk in de geschiedenis te plaatsen. Rondom de site van Thurn & Taxis zagen we een kans om dat niet alleen bij kleine straatjes te doen."

Winnende suggesties van het publiek waren al Chantal Akerman, een Belgische regisseuse, en Isala Van Diest, de eerste Belgische vrouwelijke dokter.

straatnamen_tourentaxis

De geplande straatnamen voor de site: de von Thurn un Tassisdreef vind je rechts op de kaart

Maar ook één van de centrale dreven moest zeker de naam van een vrouw krijgen, vindt Persoons. "Anna Boch eiste haar plaats op in een uitgesproken mannenwereld. Ze heeft een indrukwekkend oeuvre nagelaten en maakte bovendien naam als een belangrijk verzamelaar."

En dus werd de von Thurn und Tassisdreef geschrapt, om plaats te maken voor de Anna Bochdreef. De familie von Thurn und Tassis bouwde vanaf de 16de eeuw een postsysteem in Europa uit en bezat daarvoor onder meer het immense terrein in het noordwesten van Brussel, waarop de nieuwe woonwijk is gebouwd.

Teleurstelling

Geoffroy Coomans de Brachene (MR), de vorige schepen van Stedenbouw en Patrimonium en toendertijd medeorganisator van de wedstrijd, is verontwaardigd over de aanpassing.

"Ik vind dit wel erg triest ten opziche van het participatieve project dat we hadden opgezet", laat hij weten. "Bovendien hebben we alles gedaan om een andere ruimte te vinden voor de naam Anna Boch. Bij de wedstrijd werden inderdaad ook andere vrouwennamen voorgesteld, maar ofwel waren het steeds dezelfde die terugkwamen, ofwel waren ze al gekozen door andere gemeentes , en dat had voor verwarring kunnen zorgen bij het gebruik van een navigatiesysteem."

"We moeten ook niet vergeten dat de Koninklijke Commissie voor Toponymie, die zich bezighoudt met de toekenning van straatnamen, adviseert om lokale namen te kiezen, of namen van personen die reeds vijftig jaar zijn overleden om persoonlijke voorkeuren en emoties buiten spel te laten", gaat Coomans de Brachene verder.

"Bovendien is het zo dat de meeste namen die zijn weggelegd voor de verkeersaders rond Thurn & Taxis, geen officiële erkenning zullen hebben, waardoor sommigen hebben gekozen voor begrippen die te maken hebben met voeding (bijvoorbeeld Speculoos-, Stoemp- of Frietgang, red.) . En als de naam 'von Thurn und Taxis' initieel werd gekozen voor één van de dreven, is dat omdat geen enkele plek in Brussel hulde brengt aan deze invloedrijke familie."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , anna boch , straatnaam , Thurn & Taxis , dreef , Ans Persoons

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni