Intersekse renner Willy De Bruyn krijgt straatnaam in Noordwijk

TDN
© BRUZZ
04/07/2019

De voormalige wereldkampioen wielrennen Willy De Bruyn, die bij de geboorte Elvira werd gedoopt, krijgt vrijdag als eerste transgender én als eerste intersekse persoon een straat naar zich vernoemd in de stad Brussel. Het einde van de Groendreef, tussen het Noordstation en Thurn & Taxis, wordt vernoemd naar deze vergeten wielerlegende.

Met de Willy De Bruynstraat brengt de stad een vergeten wielerheld uit de jaren 30 in herinnering. De Bruyn (1914-1989) werd geboren als een intersekse persoon met dus zowel mannelijke als vrouwelijke kenmerken en door zijn ouders als meisje ingeschreven onder de naam Elvire. De Bruyn reed als vijftienjarige voor het eerst het BK voor meisjes en won dat met zeven minuten voorsprong.

Interseksuele renner

In 1934 en 1936 werd Willy, toen nog Elvire, officieus wereldkampioen wielrennen bij de vrouwen. Heel wat mensen stelden zich toen echter vragen bij het mannelijke uiterlijk van De Bruyn. Die groeide op in het café van zijn ouders in Erembodegem. Onder stamgasten liep al snel het gerucht dat Elvire deels een jongen was.

Vanaf 1936 begint Willy zich te verdiepen in de transidentiteit. Een jaar later trok hij naar de rechtbank van Oudenaarde om officieel geregistreerd te worden als man en niet langer als vrouw. Daarbij nam hij de naam Willy aan. Het is niet duidelijk of Willy een geslachtsoperatie onderging. Wellicht was De Bruyn interseksueel, maar het bronnenmateriaal is schaars.

Café Denderleeuw

Willy reed nog even bij de mannen mee, maar behaalde daar geen noemenswaardige uitslagen. Nadien baatte deze vergeten wielerheld samen met zijn echtgenote nog lange tijd het café 'Denderleeuw' in de Noordwijk uit. Daar krijgt De Bruyn nu ook zijn eigen straatnaam. Het einde van de Groendreef, tussen de Masuistraat en de Helihavenlaan, wordt heraangelegd en naar hem genoemd.

"De openbare ruimte is een weerspiegeling van onze collectieve geschiedenis. Door middel van straatbenamingen houden we mensen in herinnering die hebben bijgedragen aan onze samenleving", zegt schepen voor Stedenbouw en Openbare Ruimte Ans Persoons (Change.Brussels).

"Willy De Bruyn, en zijn gevecht voor de erkenning van transgender personen, is een van die mensen van wie het verhaal het verdient om herinnerd te worden. We hopen op deze manier ook de bestrijding van discriminatie en transfobie te ondersteunen."

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Samenleving , Sport , Sporting Flagey , transgender , Willy De Bruyn , Ans Persoons

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni