Project voor Lakense stationsbuurt bedreigt fresco van Annie Cordy

© Els Ampe
| De inhuldiging van het Annie Cordypark in 2018 gebeurde met veel toeters en bellen.

Buurtbewoners maken zich zorgen om de muurschildering van lokale heldin Annie Cordy in Laken. De vorig jaar overleden zangeres en actrice werd er vereeuwigd op een witte muur in een park dat sinds 2018 haar naam draagt. Door een renovatieproject van de voormalige stationsbuurt zou de muur en dus ook de fresco van Annie Cordy moeten verdwijnen.

Op een boogscheut van het Bockstaelplein en in de kerkschaduw van de Onze-Lieve-Vrouw-van-Laken bevond zich vier jaar terug een klein naamloos parkje naast het oude, gerenoveerde treinstation van Laken. Dat hofje werd genoemd naar chanteuse, comedienne en actrice Annie Cordy. De inhuldiging, in aanwezigheid van de Lakense heldin zelf en heel wat politieke zwaargewichten, staat nog in vele geheugens gegrift. Cordy poseerde er met een brede glimlach voor haar eigen muurschildering.

Vorig jaar liet de populaire Brusselse zangeres - die ook in de running is om haar naam te geven aan de Leopold II-tunnel - het leven. Buurtbewoners en fans van Cordy zijn er dan ook niet over te spreken dat haar muurschildering amper drie jaar na de inhuldiging ervan dreigt te verdwijnen. Die fresco staat op een witte muur van een oude, kleine loods. Dat asbestrijke gebouw, waar eerder ook een brand woedde, moet sowieso afgebroken worden.

Het Annie Cordypark, op de hoek van de Leopold I-straat en het Onze-Lieve-Vrouwvoorplein in Laken
© PhotoNews
| Het Annie Cordypark, op de hoek van de Leopold I-straat en het Onze-Lieve-Vrouwvoorplein in Laken.

Bovendien maakt het Annie Cordypark deel uit van een zone die de stad Brussel samen met Beliris helemaal onder handen wil nemen. Er zijn plannen om op die plek collectieve serres te bouwen, maar ook een speeltuin aan te leggen. Het Annie Cordypark moet op termijn nog meer een ontmoetingsruimte worden die makkelijker bereikbaar is, aldus het stadsbestuur. Eerder werd ook al het oude treingebouw gerenoveerd.

Petitie

Intussen gaat een petitie rond om de muurschildering van Annie Cordy te redden. "Het is perfect mogelijk om de oude loods af te breken, maar de muur te behouden", zegt Cedric van actiegroep Les Amis du Parvis de Laeken. "Met een beetje creativiteit en goede wil kan er zelfs een gezellige herdenkingsplaats van gemaakt worden. Sinds haar dood worden hier heel vaak bloemen neergelegd. Toeristen komen van overal om deze Brusselse wereldster te eren. Deze fresco moet behouden blijven."

In een reactie aan BX1 zegt Delphine Houba (PS), schepen van Cultuur en Toerisme in de stad Brussel, dat ze bereid is om na te denken over een oplossing. "We willen er alles aan doen, samen met de buurtbewoners, om ervoor te zorgen dat het een park de geest van Annie Cordy draagt en een echte gedenkplaats kan worden", aldus Houba.

"De muurschildering is ontstaan tijdens een herinrichtingsproject dat meerdere jaren duurt," herinnert Eline Deswaef, woordvoerder van Beliris. De fresco is aangebracht op een muur van een oud gebouw met stabiliteitsproblemen. Inmiddels is de vergunningsaanvraag ingediend en kan de bouwprocedure worden verder gezet. Toch denkt ook Beliris mee na over een oplossing. "Er zijn verschillende opties die worden onderzocht en afgetoetst. Er komt sowieso een gedenkteken, maar we weten niet zeker of het de muurschildering zal zijn. Daarvoor moet het veilig genoeg zijn en tenchnisch haalbaar."

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?