parkeerplaatsen parking test message parkeerbeleid parkeren mobiliteit

| Parkeren in de Vijfhoek kan opnieuw gratis in de eerste twee weekends van de uitverkoop (archiefbeeld)

Opnieuw gratis parkeren in Vijfhoek tijdens de solden

© BRUZZ
03/01/2019

Ook dit jaar mogen automobilisten in de Brusselse Vijfhoek twee zaterdagen gratis parkeren tijdens de uitverkoop. De groenen hadden vorig jaar veel kritiek op de maatregel. Maar nu ze in het bestuur zitten, blijft die - voorlopig toch - bestaan. "Ik vond het toen een slecht idee en vind dat nu nog altijd. Ik hoop dat het nieuwe college dit gaat aanpakken", zegt Bruno De Lille (Groen).

De Stad wil met de gratis parkeerplaatsen shoppers naar het centrum lokken. Die beslissing werd in 2016 al genomen en kostte toen 40.000 euro aan gederfde parkeerinkomsten.

"Volharden in de domheid", zei Brussels parlementslid Bruno De Lille (Groen) daar toen over. Maar kijk: nu zit Groen zelf in het college en toch blijft de maatregel van kracht. De tijdelijke maatregel geldt dit keer op zaterdag 5 en 12 januari, de twee eerste zaterdagen van de uitverkoop. Wie dan gaat winkelen, hoeft geen geld in de parkeermeters in de Vijfhoek te steken.

'Aanpakken met nieuw mobiliteitsplan'

Wegens vakantie kon BRUZZ bevoegd schepen Bart Dhondt (Groen) niet bereiken. Maar Bruno De Lille, tegenwoordig weer gemeenteraadslid in de Stad Brussel, was wel beschikbaar voor commentaar.

"Ik blijf het een slecht idee vinden en hoop dat het nieuwe college dit zal aanpakken", zegt hij. "Maar je kunt niet alles veranderen in drie weken tijd. Tot nu toe waren de nieuwe collegeleden vooral bezig met de overdracht van de bevoegdheden, nog niet met nieuwe beslissingen. Maar als ze een nieuw mobiliteitsplan voorstellen, ben ik ervan overtuigd dat dit er ook in zal staan."

"Er zijn sowieso al niet genoeg parkeerplaatsen in de Vijfhoek", gaat hij verder. "Als je automobilisten gratis laat parkeren, trek je er nog meer aan. Veel beter is het om het openbaar vervoer te promoten. En voor zij die toch echt met de auto moeten komen te verwijzen naar de parkeergarages in het centrum", aldus De Lille.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit , Economie , Milieu , parkeren , Bart Dhondt , Bruno De Lille , parkeerbeleid , mobiliteitsplan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni