Overstapparking met 750 plaatsen aan Kraainem Metro

© Brussel Mobiliteit
| Een simulatie van hoe de parking er zou kunnen uitzien

Er moet een overstapparking met 750 parkeerplaatsen komen aan metrostation Kraainem. Brussel Mobiliteit en Parking.Brussels willen de bestaande openluchtparking vervangen door een parkeergebouw waarin ook plaats is voor 250 fietsen. In het gebouw komen ook ruimtes voor winkels. De bouw start over twee jaar.

De parking aan metrostation Kraainem moet groeien van 190 plaatsen naar 750 plaatsen. Daarvoor komt er een parkeergebouw met drie verdiepingen. Op het gelijkvloers wordt een groot fietsenlokaal voorzien, dat zo dicht mogelijk bij de ingang van het metrostation ligt. Aan de kant van de Wezembeeklaan komen ruimtes voor winkels.

De extra capaciteit is nodig, omdat de bestaande openluchtparking eivol zit. Er wordt momenteel gewerkt met een wachtlijst. De parking wordt net als de huidige afgesloten met een slagboom. Wie de parking wil gebruiken (met een abonnement of occasioneel) zal dus moeten betalen.

Tussen het metrostation en de parking komt een tweede gebouw met lokalen voor vervoersmaatschappij MIVB en plaats voor horeca. Daarvoor wordt het huidige gebouw van een pizzaketen afgebroken. De bushalte voor lijnen van de MIVB en De Lijn wordt gereorganiseerd.

Architectuurwedstrijd

Brussel Mobiliteit heeft voor de bouw een stedenbouwkundig en een milieu-attest aangevraagd. Dat is een soort principieel akkoord voor er een bouwvergunning aangevraagd wordt. Het attest legt de grote lijnen vast (hoe hoog kan de parking worden, welk volume heeft het gebouw, hoeveel plaatsen komen er). Het exacte ontwerp wordt later pas bekend.

Sinds 11 februari loopt er een openbaar onderzoek over de plannen. Dat loopt nog tot 12 maart. Vervolgens organiseert bouwheer Parking.Brussels een wedstrijd voor het definitieve ontwerp en de bouw van de parkeergarage. Er wordt verwacht dat de bouw over twee jaar kan starten.

In mei 2019 werd al een eerste grote overstapparking ingehuldigd, P&R Ceria/Coovi in Anderlecht. Die telt 1.300 plaatsen maar is tot nu toe nog geen overweldigend succes. De komende jaren moeten er ook nog parkeergebouwen komen aan tramhaltes Esplanade en Stalle.

parking kraainem p+r overstapparking
© Brussel Mobiliteit
| Een nieuw parkeergebouw met een heringerichte bushalte

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?