'Plannen overstapparkings rond Brussel vorderen te traag'

Steven Grumiau
© BRUZZ
18/04/2019

In mei vorig jaar beloofde minister van Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) 30 miljoen extra te investeren in overstapparkings rond Brussel. De maatregel kwam er om fileproblemen op te lossen en de luchtkwaliteit te verbeteren. Volgens Brussels parlementslid Lionel Bajart (Open VLD) verloopt alles veel te traag.

De overstapparkings moeten automobilisten aansporen hun voertuigen aan de rand van Brussel te laten staan en op het openbaar vervoer over te stappen. Ook fietsers kunnen er hun tweewieler kwijt. De parkings moesten er op drie jaar tijd komen te staan: het gaat om 2.143 fietsenstallingen en 1.905 plaatsen voor de auto.

"De aankondiging was één ding, maar in de praktijk lijkt de uitbreiding op de lange baan te worden geschoven", zo klinkt de sneer van Bajart aan het adres van minister Weyts. "In mei 2018 was er al veel studiewerk verricht en was er een goed uitgewerkt plan dat zo snel mogelijk uitgevoerd moest worden. Nu blijkt dat het overgrote deel van de aangekondigde extra capaciteit zich toch nog in de studiefase bevindt. De overstapparkings zijn heel belangrijk voor Brussel. Er moet nu snel duidelijkheid komen wanneer die uitbreidingen er komen. Op deze manier lossen we de files en de problemen met de luchtkwaliteit niet op."

“We hebben het over grote projecten, waar op verschillende locaties een paar honderden extra plaatsen gepland worden,” pareert Michaël Devoldere, woordvoerder van Ben Weyts. "Voor het gros van de ingrepen is bijvoorbeeld een bouwaanvraag nodig, alleen al daarmee ben je zes maanden kwijt. We hebben altijd gezegd dat dit enkele jaren zou kosten, maar nog dit najaar worden de eerste reeks aanbestedingen in de markt gezet, zodat er begin 2020 op verschillende locaties gestart kan worden met de bouw van de parkings.”

Mobiliteit in Brussel

Moet de auto uit het Brussels stadsbeeld verdwijnen? Wijkt het algemeen belang voor het lokale belang bij wegwerkzaamheden? En heeft de stad nood aan meer openbaar vervoer 's nachts? tvbrussel gaat naar aanleiding van de verkiezingen in op Mobiliteit in Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad , Mobiliteit , Mobiliteit in Brussel , parkings , randparkings , Ben Weyts , Lionel Bajart

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni