| In 2020 besliste de gemeente Schaarbeek om de parallelweg langs het Josaphatpark autovrij te maken. Al werd het verkeersbord nauwelijks gerespecteerd.

Parallelweg langs Josaphatpark wordt fietsstraat

AV
© BRUZZ
05/04/2022

De parallelweg langs het Josaphatpark (kant Lambermontlaan) was tijdens de coronaperiode een fiets- en voetgangersweg. Recent werd de weg terug opengesteld voor het autoverkeer. Nu wordt duidelijk dat het Brussels Gewest en de gemeente Schaarbeek er nog voor de zomer een fietsstraat willen van maken.

In 2020 werd de parallelweg langs het Josaphatpark ingericht als joggingsparcours. Zo werd er meer ruimte gemaakt voor de Schaarbeekse bevolking om te fietsen en wandelen tijdens de eerste lockdown. Toen werd er het F99c-bord geplaatst om aan te tonen dat het onmogelijk was om erdoor te rijden of te parkeren. Enkel auto’s voor de serres mochten door. Nu vervalt de regeling van de autovrije weg, op vraag van de gemeente Schaarbeek, als tussenfase zo blijkt.

Het is vooral uit praktische overweging dat de weg opnieuw opengesteld is. Op die manier is er terug parkeerplaats voor de parkbezoekers die met de auto komen en is het ook handig voor de organisatie van de voetbaltornooien in de paasvakantie, laat schepen voor mobiliteit Adelheid Byttebier (Groen) weten.

"In de nabije toekomst zal de parallelweg aan de Lambermontlaan een fietsweg worden. Dit is een weg waar wagens wel mogen rijden, maar waar fietsers alle voorrang genieten en de auto’s niet voorbij mogen steken", bevestigt de schepen.

Aangezien de parallelweg langs het Josaphatpark een gewestweg is, zal de toekomstige fietsstraat door Brussel Mobiliteit ingericht worden. “Het plan van Brussel Mobiliteit is om, met akkoord van de minister van mobiliteit en het Schaarbeekse college, de fietsstraat - nu al van de Van Praetbrug tot aan de Louis-Bertrandlaan - door te trekken tot aan de Chazallaan.” aldus Byttebier nog.

Wanneer de fietsstraat er precies komt is nog niet bevestigd, maar het zou zeker voor de komende zomer zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek, Mobiliteit, Josaphatpark, fietsstraat, Brussel Mobiliteit, Adelheid Byttebier

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni