Parallelweg langs Josaphatpark weer open voor auto's

© Gideon Boie (Twitter)
| In 2020 besliste de gemeente Schaarbeek om de parallelweg langs de Lambermontlaan autovrij te maken.

Het Brussels Gewest heeft op vraag van de gemeente Schaarbeek de fiets- en voetgangersweg langs het Josaphatpark terug opengesteld voor het autoverkeer.

Het was een opmerkzame fietser op twitter die vaststelde dat het verkeersbord F99c plots verdwenen was op de fiets- en wandelas langs het Josaphatpark tussen Louis Bertrand en Chazal. Het is een weinig gekend bord dat gebruikt wordt bij bijvoorbeeld RaVels in Wallonië en dat enkel het verkeer toelaat dat op het bord te zien is, alsook plaatselijk verkeer en dienstverkeer. Parkeren is alleen toegelaten voor wie er woont.

Verkeersbord F99C
© Archief
| Verkeersbord F99C: een buurtweg waar auto's niet mogen rijden of parkeren

Volgens sommigen was het F99c-bord misschien gestolen, anderen suggereerden dat het bord misschien op een andere plek stond, en helemaal niet verdwenen was.

Maar Brussel Mobiliteit, de wegbeheerder, bevestigt dat het statuut van de weg veranderd is, dat het bord is weggehaald en dat er terug auto's mogen rijden.

In 2020 werd de weg autovrij gemaakt, net na de lockdown, om de Schaarbeekse bevolking meer ruimte te geven om te wandelen en te fietsen, al werd het nauwelijks gerespecteerd en bleven er nog vaak auto's doorrijden. De weg is een bekende sluiproute om de drukke Lambermontlaan te omzeilen. Er wordt ook vaak geparkeerd.

Sinds kort was de politie begonnen met verbaliseren.

De gemeente heeft nu gevraagd om het bord weg te halen, "in het kader van het Schaarbeekse Good Move-plan."

Eerdere pogingen om de parallelweg autovrij te maken mislukten al. De weg geeft toegang tot de gemeentelijke serres, waardoor het moeilijk is om de weg met een slagboom af te sluiten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?