| Op de Azalealaan in Schaarbeek moet plaats worden gemaakt voor een joggingparcours. Hoe precies, is nog niet duidelijk

Schaarbeek plant joggingparcours rondom Josaphatpark

SDS
© BRUZZ
22/04/2020

Net zoals Brussel-Stad, Anderlecht of Evere plant Schaarbeek om wat meer ruimte te geven aan zwakke weggebruikers. De technische dienst van de gemeente doktert momenteel een joggingparcours rondom het Josaphatpark uit, dat de druk op het park zelf moet verlichten. De doorsteken voor auto's op de groene middenberm van Deschanel- en Voltairelaan worden geschrapt.

Schaarbeek reageert daarmee op de oproep van Brussels mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen) om de openbare ruimte te herverdelen in het voordeel van voetgangers en fietsers. Gemeentes die dat doen worden ondersteund door het Gewest. Elsene, Brussel-Stad, Watermaal-Bosvoorde, Evere en Anderlecht gingen ook al in op die vraag.

"Op het college van dinsdag hebben we beslist om rondom het Josaphatpark een joggingparcours aan te leggen", zegt Schaarbeeks schepen van Mobiliteit Adelheid Byttebier (Groen) aan BRUZZ. "Dat doen we omdat we zien dat het park heel geliefd is bij zowel joggers als wandelaars, en we de druk wat willen spreiden." Concreet zou het parcours dan door de straten omheen het park - langs de Azalea-, Van Vollenhoven-, Louis Bertrand-, Lambermont-, Chazal- en Eisenhowerlaan - lopen.

Rust in het park

“Het joggersparcours rond het park brengt meteen ook rust in het park. We willen noodzakelijke verplaatsingen, maar ook de nood aan beweging en ademruimte, mogelijk maken in dichtbevolkte zones. Daarom nemen we dit initiatief."

De technische dienst van de gemeente bekijkt momenteel hoe het parcours aangelegd en bewegwijzerd kan worden. Dat zou volgens schepen Byttebier bij voorkeur nog voor het weekend moeten gebeuren.

"Op de Azalealaan zitten we bijvoorbeeld met een erg smal voetpad aan de kant van het park. Moeten de joggers dan aan de overkant lopen, versmallen we de straat daar, of schrappen we een strook parkeerplaatsen? Onze technische dienst bekijkt nu alle issues."

Groen lint

Daarnaast wil Schaarbeek het 'groene lint' in de gemeente meer promoten. "Die groene zone loopt van het Steursplein in Sint-Joost tot aan de 'Berenkuil' aan het Verboekhovenplein", legt Byttebier uit. "De Deschanel- en Voltairelaan hebben een mooie middenberm met groen en bomen, maar die wordt doorsneden door asfaltstukjes waar je met de auto rechtsomkeert kunt maken."

"Natuurlijk kunnen we de grote lanen die deze groene middenberm doorkruisen, zoals de Rogierlaan, niet afsluiten. Maar de doorsteekplaatsen tussenin gaan we wel blokkeren. Zo hebben wandelaars, bijvoorbeeld mensen met kleine kinderen, een langer en aangenamer parcours om te verkennen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Schaarbeek , Mobiliteit , Stedenbouw , Adelheid Byttebier , Josaphatpark , joggen , jogger , Deschanellaan , Voltairelaan , Elke Van den Brandt

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni