Pascal Smet voorlopig niet voor parlement over Uber

© Belgaimage
| Pascal Smet, staatssecretaris van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Als er vrijdag vragen gesteld worden over Uber of de nauwe banden tussen Pascal Smet en de toplobbyist van het bedrijf, dan zal de staatssecretaris die niet zelf beantwoorden. Hij is vandaag immers niet meer bevoegd voor het dossier. In het kader van een onderzoekscommissie kan hij wél zelf antwoorden.

Vrijdag vindt in de plenaire vergadering normaal gezien een actualiteitsdebat plaats over de lobbypraktijken van Uber in Brussel en de nauwe banden die toenmalig mobiliteitsminister Pascal Smet (One.brussels/Vooruit) onderhield met de toplobbyist van de multinational.

Brussels parlementslid Els Rochette (One.brussels) gaf dinsdag al aan dat ze geen voorstander is van een parlementaire onderzoekscommissie naar de lobbypraktijken van Uber. Smet kon ook gewoon antwoorden op vragen over de zaak in het parlement, vond ze.

Navraag bij parlementsvoorzitter Rachid Madrane (PS) leert dat de zaken wat ingewikkelder liggen. Zolang het om actualiteitsvragen of een actualiteitsdebat gaat, antwoordt het bevoegde regeringslid. Dat is in dit geval Rudi Vervoort (PS), die de bevoegheid personenvervoer overnam van Smet deze legislatuur. De PS van Vervoort toonde zich net erg kritisch tegenover Uber de voorbije jaren.

Pascal Smet kan wél persoonlijk gehoord worden in het kader van een onderzoekscommissie. De PS, Ecolo, Groen, PTB, N-VA en Vlaams Belang zijn daar vragende partij voor. Alleen is de procedure om zo’n commissie op te richten vrij omslachtig. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat een eventuele commissie nog voor het zomerreces uit de startblokken schiet.

Uber Files in Brussel

De wereldwijde onthullingen over techbedrijf Uber tonen aan dat Brussel een belangrijke stad was in de uitbouw van hun nieuwe taxistrategie én dat sommige politici nauwe banden hadden met lobbyisten.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?