Politiezone Montgomery heeft steps in het vizier: 67 bestuurders gecontroleerd

© pz Montgomery
| Step en bijhorende bestuurder worden gecontroleerd door de politie van de zone Montgomery.
Updated: 26-07-2022 - 18:12

De politiezone Montgomery (Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe en Sint-Pieters-Woluwe) controleerde deze dinsdag opnieuw of de nieuwe regels voor de steps goed worden nageleefd. 67 bestuurders werden gecontroleerd. Twee steps werden in beslag genomen en drie bestuurders werden geverbaliseerd omdat ze iemand op de step vervoerden.

Sinds 1 juli gelden nieuwe verkeersregels voor elektrische steps. Zo mogen die niet meer gebruikt worden door wie jonger is dan 16, is een passagier vervoeren verboden, mag je niet op het voetpad en wordt de snelheid in de voetgangerszone in het stadscentrum en op de Elsensesteenweg aangepast.

Om de regels te handhaven, voerden de agenten van de zone Montgomery een controle uit, aan het Montgomeryplein zelf. Bij deze actie werden 67 bestuurders van steps en gelijkaardige 'voortbewegingstoestellen' gecontroleerd. Van deze 67 bestuurders hebben er 45 een samplertest voor alcohol ondergaan: iedereen was negatief. Twee voertuigen van bestuurders in beslag genomen want ze voldeden niet aan de normen ( 1 monowheel en 1 step, die sneller konden rijden dan 50km/u).

Voorts werden drie bestuurder geverbaliseerd omdat ze een passagier vervoerden. Eén bestuurder kreeg een pv omdat hij reed onder invloed van verdovende middelen.

Tweede controle

Het is al de tweede grote controle die de zone uitvoert, na een eerdere actie op 6 juli. Volgens de korpschef zijn de acties nodig, want nu wordt er soms roekeloos gereden. "We zien dan jongeren van 11, 12 of 13 jaar op een step langs de grote verkeersassen - soms zelfs met twee. Ook de burgemeesters en de bevolking vragen dat er iets gebeurt." En effectief: op sociale media krijgt de vorige actie veel bijval.

Of er ook zones komen waar de snelheid bij deelsteps automatisch begrensd wordt, zoals dat nu al in de voetgangerszone en op de Elsensesteenweg het geval is? "Dat is niet uitgesloten, maar op dit moment hebben we dat nog niet kunnen bespreken met de burgemeesters. Maar bijvoorbeeld voor het Jourdaenplein kan dat van pas komen."

20 agenten

De controle zelf vond plaats aan Montgomery, waar naast de leeftijd en plek op de weg, ook de uitrusting van de step gecontroleerd werd, bijvoorbeeld op de aanwezigheid van reflectoren.

De politie Montgomery zette daarvoor twintig agenten in. Een deel staat aan een vaste controlepost aan het Montgomeryplein, terwijl andere ploegen patrouilleren in de drie gemeenten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?