Rechter 'niet bevoegd' in zaak tegen Brusselse fietspaden

HD
© Belga - BRUZZ
29/01/2021
Updated: 30/01/2021 13.45u

De rechtbank van eerste aanleg van Brussel heeft zichzelf onbevoegd verklaard in de zaak van de vzw Mauto Défense tegen de Brusselse regering. De organisatie wou de verwijdering bekomen van verschillende fietspaden die door het Brussels Gewest werden aangelegd tijdens de eerste coronagolf. De rechter volgde het Gewest in de redenering dat een rechter zich niet kan uitspreken over een politieke beslissing zoals de aanleg van een fietspad.

Mauto Défense daagde het Brussels Gewest in oktober voor de rechter met het oog op het verwijderen van enkele recent aangelegde coronafietspaden. Die werden in juni in het leven geroepen door het kabinet van mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen), onder meer om het openbaar vervoer te ontlasten na de eerste lockdown.

De vordering tot staking werd ingediend op 14 oktober bij de burgerlijke rechtbank van Brussel. Drie personen sloten zich bij de aanklacht van Mauto Défense aan omdat zij menen rechtstreeks schade te ondervinden van de fietspaden.

Scheiding der machten

Uit een lezing van het arrest blijkt dat de rechter zich onbevoegd heeft verklaard, met name op grond van het beginsel van de scheiding der machten, een argument dat door het Gewest was aangevoerd. De rechter was van oordeel dat een rechter in de rechtbank van eerste aanleg zich niet kan uitspreken over een politieke beslissing zoals de aanleg van een fietspad. De vzw moet opdraaien voor de gerechtskosten.

"De fietspaden kunnen blijven. We kunnen nu de bladzijde omslaan en ons richten op de toekomstige ontwikkeling van een veilig, multimodaal en leefbaar Brussel", aldus Elke Van den Brandt. "De infrastructuur die wij hebben voorzien is er niet alleen voor de fietsers. Ook de automobilisten en de andere weggebruikers zijn ermee gebaat. Hoe meer alternatieven voor de personenwagen, hoe minder file voor zij die de wagen echt nodig hebben. Een evenwichtige openbare ruimte is immers een stap in de richting van een leefbaar, bruisend Brussel. En dat is in het belang van alle inwoners".

Niet in beroep

In een reactie laat de vzw Mauto Défense weten niet in beroep te zullen gaan tegen de beslissing. De vzw stelt wel te betreuren dat naar eigen zeggen een groot deel van de burgers, met name automobilisten en motorrijders, zich genoodzaakt ziet om naar een rechter te stappen om hun rechten te doen gelden.

“Het Good Move-plan werd goedgekeurd op basis van een enquête die slechts 8.000 antwoorden opleverde op een bevolking van meer dan 1,1 miljoen inwoners,” klinkt het. “We vragen opnieuw om een breed overleg met alle verenigingen van weggebruikers om tot een redelijke verdeling van de publieke ruimte te komen.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Justitie , vzw Mauto Défense , mauto défense , Elke Van den Brandt

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni