Rechter oordeelt dat Uber mag blijven

© Ivan Put
| De vete tussen taxichauffeurs en uberchauffeurs blijft duren.
Updated: 23-01-2019 - 17:22

De dienst UberX respecteert het Brussels wettelijk kader, zo stelt de Franstalige ondernemingsrechtbank van Brussel in een recente beslissing, die Uber woensdag verspreidt. De dienst die passagiers met professionele chauffeurs in contact brengt, mag dus in de hoofdstad blijven opereren. "Het debat over het al dan niet legaal zijn van UberX is nu duidelijk afgerond," vindt mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A).

Verschillende beroepsverenigingen en ondernemingen uit de taxisector hadden een vordering tot schorsing van de activiteiten van UberX in Brussel ingediend. De rechter van de Franstalige ondernemingsrechtbank verwierp alle rechtsvorderingen tegen Uber en bevestigde ook dat de professionele chauffeurs die de gelijknamige applicatie gebruiken, niet kunnen worden beschouwd als werknemers van de Amerikaanse onderneming.

"Het past (...) te preciseren dat Uber geen vervoerdienst levert; ze is van geen enkel voertuig eigenaar; ze bezit noch een taxilicentie, noch een VVB-licentie (verhuur van voertuigen met bestuurder, nvdr.)", staat in de beslissing van de rechter. Het bedrijf onderstreept dat de dienst aangeboden door een chauffeur via de Uber-applicatie, dus niet kan worden beschouwd als een taxidienst.

Debat gesloten

"Zowel het parket als onze juridische analyse hebben altijd gezegd dat UberX kan functioneren in Brussel als het zich houdt aan de bestaande regels, ook al zijn die verouderd. Deze uitspraak neemt niet weg dat we de sector nog steeds grondig moeten hervormen zodat er een gelijk speelveld en zekerheid komt voor iedereen. Onze deur blijft openstaan om hierover samen te zitten met alle spelers uit de sector, zelfs tijdens de lopende studie. Het debat over het al dan niet legaal zijn van UberX is nu duidelijk afgerond", zegt mobiliteitsminister Pascal Smet (SP.A) in een reactie.

Het bedrijf wil een "betrouwbare partner op de lange termijn voor Brussel" worden. Volgens Uber maken meer dan 1.000 professionele VVB-chauffeurs en 100.000 passagiers gebruik van de applicatie in de hoofdstad.

Bekijk ook de reportage van BRUZZ tv:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?