Recordaantal automobilisten gebruikt Brusselse laadpalen

© Steven Van Garsse-BRUZZ
| Charge.Brussels: een laadpaal voor elektrische auto's van energieleverancier Eneco op de Deschannellaan in Schaarbeek.

Verspreid over het hele Gewest kunnen automobilisten hun elektrische wagen intussen opladen op 122 locaties, goed voor bijna 250 oplaadpunten. Nooit eerder werden die zo vaak gebruikt als in de maand oktober.

Dat schrijft de krant La Capitale donderdag op basis van informatie van het gewestelijk verkeersagentschap Brussel Mobiliteit.

In Brussel rijden per dag zo’n 5.000 elektrische wagens rond. Die kunnen hun batterij opladen aan een basisnetwerk van publieke laadpalen die verspreid staan over heel het Brussels Gewest. Gemiddeld wordt elke paal minstens een keer per dag in gebruik genomen.

Op vraag van burgers

Het doel om in 2020 een gewestelijk basisnetwerk van honderd elektrische oplaadterminals (met elk twee laadpunten) op te zetten, is bereikt. Intussen telt het Gewest er 122. In de maand november komen daar nog eens 14 palen bij, nog eens 31 zijn in studie. Brusselaars kunnen tot oktober 2021 vragen om een oplaadterminal in hun wijk te installeren.

Van die 122 terminals zijn er 33 geïnstalleerd op verzoek van burgers die in het bezit zijn van een elektrische auto. Vooral in Schaarbeek (12 laadpalen), Elsene en Molenbeek (elk 5) maakten de inwoners dankbaar gebruik van de optie om een elektrische paal in hun wijk te plaatsen.

200.000 kilometer afgetapt

De elektrische laadpalen worden ook steeds meer in gebruik genomen. Ondanks de coronacrisis werd in de maand oktober een recordaantal opladingen geregistreerd. In de maand februari, voor de pandemie dus, werd 5 mWh elektriciteit van het netwerk gehaald. Dat aantal is intussen verzesvoudigd naar 30 mWh in oktober, ofwel 200.000 afgelegde kilometers.

De meest gebruikte elektrische oplaadpunten zijn de oudste en dus meest bekende. Ze bevinden zich voornamelijk in drie gemeenten: Schaarbeek, Etterbeek en Evere.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?