De autoluwe Elsensesteenweg, gezien vanaf het Fernand Cocqplein

| De autoluwe Elsensesteenweg, gezien vanaf het Fernand Cocqplein.

Recordaantal overtredingen in autoluwe zone Elsensesteenweg in 2021

KVDP
© BRUZZ
17/01/2022

De gemeente Elsene heeft vorig jaar 90.000 autobestuurders betrapt die de autoluwe zone in de Elsensesteenweg niet respecteerden. Het gaat om een verdubbeling van het aantal boetes in vergelijking met coronajaar 2020.

Dat bericht La Capitale en bevestigt de sanctionerende ambtenaar van de gemeente aan BRUZZ. De Elsensesteenweg is sinds juli 2018 een autoluwe zone waar autoverkeer tussen 7 en 19 uur verboden is. Sinds eind 2018 worden er ook GAS-boetes uitgeschreven. Ruim drie jaar later blijkt dat het aantal overtredingen niet is gedaald.

“Er waren in 2021 90.000 overtredingen, een verdubbeling ten opzichte van het jaar daarvoor. Het is zelfs meer dan in 2019, toen er 87.000 overtredingen werden vastgesteld,” zegt Bertrand de Buisseret, de sanctionerende ambtenaar van de gemeente Elsene. “Het was een verrassend jaar, want we dachten dat de autoluwe zone na drie jaar tot de gewoontes van autobestuurders zou horen.”

Een verklaring voor de stijging van het aantal overtredingen heeft de Buisseret niet meteen. “Alles is goed aangeduid, maar mensen lijken de verkeersborden niet te lezen”, aldus de ambtenaar. “Ik denk dat sommigen zich er niet van bewust zijn dat niemand ontsnapt aan de camera’s,” zegt Elsens schepen van Mobiliteit Yves Rouyet (Ecolo) aan La Capitale.

'Nalatigheid'

Terwijl het aantal overtredingen is gestegen, is het aantal bestuurders dat de boete aanvecht gedaald. “Wie geflitst wordt, krijgt de week nadien een brief met mijn handtekening, samen met het proces-verbaal. Mensen krijgen dan drie dagen de tijd om de boete aan te vechten,” legt de Buisseret uit. In 2021 hebben 6.800 mensen dat ook gedaan, minder dan de 8.700 protesterende bestuurders in 2019.

“Alle andere bestuurders hebben de boete dus niet aangevochten. Ik vermoed dat velen dat niet doen uit nalatigheid, of omdat ze de weg naar de juiste instanties niet vinden,” aldus de Buisseret. Bestuurders kunnen ook een uitzondering aanvragen, als ze bijvoorbeeld om professionele redenen toch in de Elsensesteenweg moeten zijn met de wagen. “Er zullen wellicht heel wat overtreders zijn die een goede reden hadden, maar de mensen komen meestal pas als het te laat is naar ons.”

Wie tussen 7 en 19 uur toch door de Elsensesteenweg rijdt, ontvangt een sanctie van 58 euro. De Buisseret: “Er zijn heel wat mensen die de eerste boete niet gezien hebben en die zeven of acht keer op een maand dezelfde overtreding begaan. Het kan dan oplopen tot honderden euro’s. Daar word je niet gelukkig van.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni