De heraangelegde Elsensesteenweg

| De heraangelegde Elsensesteenweg

Elsensesteenweg haalt Nieuwstraat in als drukste winkelstraat

Rojin Ferho
© BRUZZ
26/10/2021

De sinds 2018 autoluwe Elsensesteenweg won aan populariteit tijdens de coronacrisis, en overtrof zelfs de Nieuwstraat in het aantal bezoekers. Dat blijkt uit een onderzoek van hub.brussels, het Brussels Agentschap voor Bedrijfsondersteuning. "De coronacrisis heeft de Nieuwstraat zwaar getroffen," klinkt het.

Wie tijdens de coronacrisis ook vaker op de Elsensesteenweg ging winkelen is niet de enige. De winkelstraat won sterk aan populariteit het voorbije anderhalf jaar. Volgens de krant Le Soir overtrof de winkelstraat zelfs de Nieuwstraat, die het aantal bezoekers duidelijk zag achteruitgaan. Hub.brussels bevestigt de cijfers aan BRUZZ.

In de periode tussen 2016 en 2019 kon de Nieuwstraat dagelijks rekenen op gemiddeld 43.452 bezoekers, op de Elsensesteenweg waren er dat gemiddeld 30.684.

Maar dan de ommekeer: almaar minder bezoekers vonden hun weg naar de Nieuwstraat. In november 2020 ging het zelfs om een daling van 85 procent. Van december 2020 tot en met april 2021 ging het om een daling van gemiddeld 54 procent.

De Elsensesteenweg lokte op verschillende momenten net meer bezoekers dan voor de coronacrisis, globaal gesproken bleven de bezoekersaantallen voor de straat stabiel.

“De Nieuwstraat zal binnenkort weer op meer bezoekers kunnen rekenen, maar wanneer precies, dat hangt af van de coronamaatregelen.”

hub.brussels

Winkelaanbod

Volgens hub.brussels scoort de Nieuwstraat slechter omdat de coronacrisis er zwaarder toesloeg dan op de Elsensesteenweg. “Meer coronacontroles en een aangepast tweerichtingsverkeer voor voetgangers hebben verschillende klanten weggejaagd,” zeggen de onderzoekers bij hub.brussels.

Het ligt bovendien ook aan het commercieel aanbod, dat in de Nieuwstraat heel anders is dan in de Elsensesteenweg. “In de Elsensesteenweg zijn er meer bakkers, slagers, apothekers en kruideniers dan in de Nieuwstraat,” zegt hub.brussels. “Dat maakte dat meer mensen tijdens de crisis hun weg niet meer vonden naar de Nieuwstraat.” Niet-essentiële winkels (de meeste winkels in de Nieuwstraat) moesten tijdens de coronacrisis op verschillende momenten sluiten.

Verschillend klantenbestand

Volgens hub.brussels blijkt ook dat 86 procent van de shoppers op de Elsensesteenweg ook in het Brussels gewest woont, voor de Nieuwstraat is dat slechts 14 procent. “Men is meer bereid om slechts één keer per maand naar de Nieuwstraat te komen, terwijl het ritme op de Elsensesteenweg wel regelmatiger is,” klinkt het bij hub.brussels.

Maar dat ritme zal veranderen, voorspelt hub.brussels. “De Nieuwstraat zal binnenkort weer op meer bezoekers kunnen rekenen.” Wanneer de straat weer op nummer één zal staan is niet duidelijk. “Alles hangt af van de coronamaatregelen.”

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni