Beneluxtrein NMBS

Reizigersorganisaties betreuren prijsverhoging Beneluxtrein

© Belga
06/04/2018

Dat de Beneluxtrein over hogesnelheidslijn en via Breda gaat rijden tussen België en Nederland, is voor de reizigersorganisaties TreinTramBus en Rover een goede zaak. Maar ze hebben wel nog bedenkingen over de nieuwe tarieven en het gebruiksgemak.

Via de automaat verkoopt de NMBS geen kaartjes naar Breda. Reizigers kunnen in het station Noorderkempen alleen tijdens de beperkte openingsuren van het loket (maandag tot vrijdag van 6.00 tot 14.00 uur) een kaartje naar Breda kopen. "De prijs van dat kaartje is overigens onnodig hoog: 10,40 euro voor 26 kilometer," stellen de reizigersorganisaties in een persbericht.

De reizigersorganisaties kunnen zich wel vinden in het principe van verschillende prijzen voor rustige en drukke reisdagen. "De uitwerking komt echter neer op een prijsverhoging van 25 procent voor het traject Antwerpen-Rotterdam voor vroegboekers en bijna een verdubbeling voor reizigers die minder dan een week op voorhand boeken", luidt het. "Op dit traject staat daar geen versnelling tegenover. Verder is de termijn om de korting te krijgen veel te lang: zeven dagen."

Geen late trein naar Breda

Wat de verbinding Breda-Brussel betreft, vinden TreinTramBus en Rover dat in het nieuwe aanbod een vroege trein van Breda naar Brussel en een late trein van Brussel naar Breda ontbreken. "Het eerste vertrek uit Breda naar Brussel is om 7.42 uur, wat veel te laat is. Het laatste vertrek uit Brussel naar Noorderkempen en Breda is om 20.45 uur, wat dan weer veel te vroeg is. Zo hebben de reizigers van Antwerpen naar Noorderkempen en Breda al om 21.45 uur hun laatste trein naar huis."

Grote verliezer in het nieuwe aanbod is Roosendaal, net over de grens in Nederland. Voortaan rijdt er vanuit België enkel nog een stoptrein naar Roosendaal. "Van Antwerpen naar Roosendaal ben je daardoor vanaf 9 april 20 minuten langer onderweg", merken de reizigersorganisaties op. Ze vragen dat de IC-trein uit Brussel die nu nog in Essen eindigt, snel wordt doorgetrokken naar Roosendaal.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Beneluxtrein

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni