Renovatie station Brussel-Noord volledig voltooid met opening van centrale gang

Bekijk ook de afspeellijst: maandag 16 december 2019
Updated: 16-12-2019 - 17:28

In het station Brussel-Noord is sinds maandagochtend de gerenoveerde centrale gang opnieuw in gebruik genomen. Met de heropening komt er een einde aan de meer dan vijf jaar durende renovatiewerken aan de drie onderdoorgangen en de stationshal van het drukste treinstation van België.

De werken voor de renovatie van het Noordstation begonnen in september 2014. De Zuidgang werd toen als eerste onder handen genomen en heropende begin 2017. Nadien was het de beurt aan de Noordgang en de centrale hal met zijn bekende stationsster. Deze gingen midden 2018 opnieuw open voor de reizigers. In de laatste fase van de renovatiewerken werd de centrale onderdoorgang aangepakt. Toen die maandag/vandaag omstreeks 10 uur opnieuw heropende voor de pendelaars, betekende dat het eind van de renovatie van het drukste treinstations van ons land.

De renovatie van de gangen betekent voor de reizigers een betere toegankelijkheid van en naar de perrons via onder meer enkele nieuwe liften. In de centrale onderdoorgang zijn er nu roltrappen die in beide richtingen de perrons bedienen. In de zuidelijke onderdoorgang werden er liften naar elk perron geplaatst en de noordelijke onderdoorgang is uitgerust met roltrappen die naar boven gaan. Daarnaast werden de gangen ook gemoderniseerd met meer lichten, een betere geluidsdemping, veiligheidscamera's en duidelijke signalisatieborden.

Winkelgalerij

De centrale stationshal werd eveneens uitgerust met een akoestisch systeem dat de reizigerscommunicatie beter verstaanbaar moet maken. In de stationshal is er via liften en roltrappen ook toegang tot de -1 verdieping van het station, waar zich de bushaltes van de Lijn, een nieuwe Kiss & Ride en een naar 570 plaatsen uitgebreide fietsenstalling bevinden.

De diensten in het station zullen ook worden uitgebreid. In de centrale onderdoorgang bevindt zich een winkelgalerij met plaats voor dertien uitbaters. De NMBS is nog op zoek naar uitbaters voor deze nieuwe winkels, die in de loop van de eerste jaarhelft van 2020 moeten openen. Dankzij de renovatie zal het aanbod bijna verdubbeld zijn naar een totaal van dertig winkels en diensten.

35 miljoen euro

De totale investering in Brussel-Noord bedraagt 35 miljoen euro, maar het is vooral een investering in het drukste treinstation van het land. Hier passeren elke dag 60.000 reizigers die de trein nemen. "Zij zullen meteen van het comfort kunnen genieten en echt wel het verschil merken", zegt Dimitri Temmerman, woordvoerder van de NMBS.

Er is intussen ook een studie opgestart voor de renovatie van de perrons, de laatste etappe in de modernisering van het station Brussel-Noord.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?