Ringtrambus officieel ingehuldigd

© Photo News
| De Vlaamse regering investeerde in totaal zo'n 60 miljoen euro in de ringtrambus.
Updated: 28-06-2020 - 14:54

Op de luchthaven Brussels Airport is zondag de ringtrambus officieel ingehuldigd. Die verzekert vanaf vandaag de verbinding tussen de luchthaven, het universitair ziekenhuis in Jette, het centrum van Vilvoorde en de Heizelvlakte. De ringtrambus is het eerste deel van het Brabantnet waarmee de Vlaamse regering en De Lijn de noordrand rond Brussel en Vlaams-Brabant vlotter bereikbaar willen maken met het openbaar vervoer.

"We zijn niet alleen een luchthaven, we zijn een intermodale hub," zegt Arnaud Feist, CEO van Brussels Airport Company. "Brussels Airport heeft één van drukste busstations van het land. Er rijden hier meer bussen dan dat er vliegbewegingen zijn, en naast de duizenden vliegtuigpassagiers ontvangen we dus ook duizenden pendelaars die gebruik maken van het openbaar vervoer. De ringtrambus is dan ook een belangrijke en duurzame aanvulling."

'Modal shift'

Met hun hybride motoren zijn de 14 ringtrambussen, die samen 12,2 miljoen euro hebben gekost, niet alleen stiller, ze stoten ook heel wat minder CO2 uit en zijn een stuk energiezuiniger. "Dit is een primeur voor Vlaanderen en België en het is geen toeval dat dit in deze regio gebeurt," zegt Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn.

"Vlaams-Brabant staat voor een grote mobiliteitsuitdaging, de Noordrand is nu al één van de meest filegevoelige regio's. Om dat aan te pakken, is een modal shift nodig, en die we willen maken met het Brabantnet waarvan de ringtrambus de eerste verwezenlijking is."

De Ringtrambus zal rijden op lijn 820 en om het half uur rijden, vanaf september zelfs om het kwartier. Op zaterdagen en zondagen daalt die frequentie naar respectievelijk elk half uur en elk uur, maar de bus rijdt wel op een groot deel van zijn traject op een eigen bedding, wat de doorstroming en betrouwbaarheid ten goede moet komen. Elke bus biedt plaats aan zo'n 137 reizigers.

60 miljoen euro

De Vlaamse regering heeft in het ringtrambus-project zo'n 60 miljoen euro geïnvesteerd. "Hiermee ontsluiten we de Vlaamse Rand met een hoogwaardig openbaar vervoerssysteem en realiseren we het eerste project van het Brabantnet. De volgende stappen zijn de luchthaventram die Brussel-Noord verbindt met Brussels Airport en de sneltram tussen Willebroek en Brussel-Noord", kijkt Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) al naar de toekomst.

Over de verbinding met Brussel-Noord lopen wel nog onderhandelingen met het Brussels Gewest. "Het Brabantnet past in het multimodaal plan rond de Brusselse Ring en de Vlaamse Rand, waar we alleen al in 2020 ook nog eens 34 miljoen euro voorzien voor fietsinvesteringen. Zo wordt het mogelijk om veilige fietspaden aan te leggen die aantakken op de belangrijkste haltes van de ringtrambus," aldus Peeters nog.

Bekijk hieronder de beelden van de eerste ritten:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?