Rotonde maakt plaats voor pleintje in Jette

Tijdens de testfase in 2016 werden kleine evenementen georganiseerd.

De Pannenhuisrotonde in Jette verandert de komende maanden van gedaante. Een deel van de bestaande weg maakt plaats voor een pleintje met banken, bomen en een regentuin. Evenementen voor en door de buurtbewoners moeten het pleintje doen opleven.

Plan Pannehuisrotonde
Plan voor een groen Pannenhuisplein.

De hertekening van de Pannenhuisrotonde zit al enkele jaren in de pijplijn. Tijdens de week van de mobiliteit in september 2016 was er al eens een proefopstelling waarbij een deel van het asfalt werd afgedekt met grasmatten. Het ging om een etappe in een participatieproces met de buurtbewoners.

Maandag gingen de schoppen in de grond voor een echte heraanleg. “Dat het zo lang duurde komt door problemen met het studiebureau”, zegt schepen Nathalie De Swaef (Groen). “We hebben uiteindelijk een ander bureau moeten aanstellen.” De heraanleg kost iets meer dan 300.000 euro.

Eind dit jaar moeten de werken afgerond zijn. De rotonde zal dan definitief tot het verleden behoren. Tussen de Jacobs-Fontainestraat en de Dapperheidsstraat krijgt de bestaande groene ruimte een verlengstuk tot aan de gevels van de huizen. Zo ontstaat een nieuw stuk openbare ruimte voor de buurt.

“Er komen extra bomen, zitbanken en een regentuin”, aldus De Swaef. “Die zal overstromen bij hevige neerslag en voorkomt dat het regenwater in de riolering terechtkomt.” In totaal komen ongeveer 20 bomen op het plein en de verschillende straathoeken.

Circulatie pannenhuisplein
Circulatieplan op het nieuwe Pannenhuisplein.

Geen verkeersproblemen

De nieuwe weginrichting verandert weinig aan de verkeerscirculatie. “De vier straten die uitkomen op de rotonde blijven beschikbaar”, zegt schepen Bernard Van Nuffel (Ecolo). “In plaats van een rotonde wordt het een woonerf met een gewoon kruispunt. Tijdens de testfase gaf dat geen problemen, ook niet als er schoolbussen of vuilniswagens moeten passeren.”

Met de ingreep wil het gemeentebestuur een stukje openbare ruimte teruggeven aan de bewoners. “Tijdens de testfase vonden er al kleinschalige evenementen plaats door en voor de buurtbewoners en dat gaan we blijven doen om het plein te laten leven”, aldus nog Van Nuffel. “Dat kan een kookcursus zijn, een barbecue of een filmvertoning in openlucht.”

Het nieuwe Pannenhuisplein sluit ook aan bij het programma van het wijkcontract Magritte. Dat belooft de Essegembuurt de komende jaren nog meer te vergroenen. Voor de financiering van zowel het participatietraject als de heraanleg kon Jette een beroep doen op subsidies van het Brussels Gewest.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?