| De site van de Jetse Haard die in de vallei ligt, komt tussen drie tuinen voor ontmoeting, sport en rust te liggen, samen goed voor 40.000 m² groen.

Jetse Essegemwijk wordt groen, groener, groenst

© BRUZZ
23/02/2018

Met een wijkcontract van bijna 15 miljoen euro wil de gemeente de oude fabriekswijk toegankelijk, sociaal, duurzaam en... groen maken. Alvast gepland: een stadspark, een waterpark en drie groene tuinen voor sport, ontmoeting en rust.

In de lente van 2017 kwam voor Jette het goede nieuws. Het Brussels Gewest koos de Jetse Essegemwijk in het kader van een reeks duurzame wijkcontracten, die het gewest gebruikt om stadsbuurten te verfraaien. Nu heeft de gemeente haar plannen met de wijk, waarvoor ze 14,7 miljoen euro krijgt, klaar. BRUZZ kon die inkijken.

Tussen stadskankers

Nu is de Essegemwijk volgens de Jetse plannen "een stedenbouwkundige chaos ingesloten tussen stadskankers". De gemeente wil de wijk de komende vijf jaar daarom grondig hertekenen. Het wijkcontract moet de Essegemwijk opnieuw verbinden met de rest van de gemeente en de band tussen bewoners versterken. De aanleg van groene ontmoetingsplaatsen en ondersteuning van sociale buurtprojecten zijn daarbij de belangrijkste hefbomen.

De Essegemwijk is het gebied tussen de De Smet-De Naeyerlaan en de Leopold I-straat. De gemeente schuift ook de naam Magrittewijk naar voren. Het René Magrittehuis ligt in de zone. Met z'n 4.900 inwoners heeft de voormalige fabriekswijk een bevolkingsdichtheid die drie keer hoger ligt dan het gewestelijk gemiddelde.

Groen, groener, groenst

Concreet focust het wijkcontract op drie centrale punten of gebieden: de vallei, het raakvlak en de bergpas (lees verder onder de kaart).

Perimeter wijkcontract Jette

| De perimeter van het wijkcontract voor de Essegem- of Magrittewijk bestaat uit drie polen : de vallei, het raakvlak en de bergkam.

In de vallei komt er een "prestigieus en gloednieuw park" (1 hectare) op een terrein dat nu braak ligt. Een voet- en fietsbrug zal het park verbinden met de omliggende wijken. Er komt een tuin voor stedenbouwkundige landbouw en een parkhuis, met een bar en verenigingsruimte.

Naast het park komen er drie zogeheten groene tuinen (30.000 vierkante meter). Een sportpark met drinkfonteintjes, fitnessruimte, skatepark en waterspelen; een ontmoetingstuin met kiosk, zitbanken en tafels met denkspellen; en een ontspanningstuin, gericht op rust en spelletjes voor peuters.

Onder de Essegemsite wil de gemeente een proefproject voor huisvuilbeheer starten. Ondergrondse afvalcontainers voor glas en kleding moeten het sluikstorten tegengaan. Bij succes wordt het project verlengd en uitgebreid naar andere wijken.

Jette Magrittewijk

| Het nieuwe park komt op een terrein dat nu braak ligt. Een fietsers- en voetgangersbrug moet het park met de rest van de gemeente verbinden.

Sociale cohesie

Op de site raakvlak, tussen de Lojegasite en het woongebied van de wijk, komt het zogeheten Buurthuis, een ontmoetingsruimte om de sociale cohesie te versterken. Er is ruimte voor een ludotheek, waar je spelmateriaal kan uitlenen, een grote, polyvalente zaal, een klein tuintje, en er komen lokalen voor wijkverenigingen.

Hier wil de gemeente vooral "de sterk aanwezige sociale en culturele diversiteit in de wijk aanmoedigen".

Waterbeheer

Het toonaangevende project in de zone bergpas tot slot is een 'pocketpark' omtrent het thema water. Het waterpark wordt gebouwd in de Dansettestraat, op het binnenplein van de huizenblokken, en zal een collectieve moestuin en een broeikas voor het kweken van waterdieren en -planten bevatten.

Ook komt er een project waarbij regenwater van daken en gebouwen wordt opgeslagen om achteraf collectief te hergebruiken. Zo hoopt de gemeente hier, met deze zone, "een voorbeeldige en innovatieve wijk omtrent waterbeheer in te richten".

Tot slot krijgen ook veertien projecten rond sociale cohesie en duurzaamheid financiële steun, samen goed voor zo'n 2 miljoen euro. Het betreft onder meer een winkelatelier voor textielrecyclage in een oude slagerij, een project rond tijdelijke woningen voor daklozen op braakliggend terrein, en ondersteuningsactiviteiten inzake emancipatie van geïsoleerde vrouwen.

Jette Esseghemstraat

| In de buurt van de kleine Esseghemstraat komt er een repaircafé, een wassalon en een buurthuis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Jette, Stedenbouw, Essegemwijk, Magrittewijk, wijkcontract

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni