athénée rabelais atheneum elsene grote hal

| Het verkrotte atheneum van Elsene krijgt een publieke hal

Verkrot atheneum wordt opnieuw school met buurtruimte

Tim Gatzios
© BRUZZ
26/09/2019

Het verloederde atheneum van Elsene wordt de komende jaren grondig verbouwd. De middelbare school Rabelais sloot al in de jaren tachtig. De gebouwen waren sindsdien aan het verkrotten. Tegen 2023 komen er twee nieuwe scholen, een crèche, woningen en een publieke ruimte.

Het omvangrijke bouwproject Rabelais zal een stevige impact hebben op straatbeeld in het centrum van Elsene. Het project van bureaus Urban Platform en R2D2 dat de architectuurwedstrijd won beslaat een half bouwblok vlakbij de Elsensesteenweg. De veranderingen zullen zichtbaar zijn in de Atheneumstraat, Jules Bouillonstraat en in de Elsensesteenweg zelf.

Het oude schoolgebouw aan de achterkant van de Sint-Bonifaaskerk blijft behouden en wordt opgewaardeerd. De centrale hal van dat gebouw wordt een belangrijke openbare ruimte. Aan beide zijden van het historische gebouw komt een moderne uitbreiding met plaats voor enerzijds acht publieke woningen en anderzijds een kinderdagverblijf. Ook aan de Elsensesteenweg komt een nieuw gebouw met plaats voor een basisschool.

Athénée Rabelais atheneum Elsensesteenweg basisschool

| Ook aan de Elsensesteenweg komt een nieuw schoolgebouw

Samen met de nieuwe middelbare school komt er plaats voor ruim duizend leerlingen op de Franstalige scholencampus. Die krijgen groene speelplaatsen en sportinfrastructuur die buiten de schooluren ook door bewoners van de wijk gebruikt zal kunnen worden.

Het bouwproject is een deel van het duurzaam wijkcontract voor stadsvernieuwing in de buurt. De plannen zijn het resultaat van een architectuurwedstrijd die begeleid werd door de Brusselse bouwmeester. In de loop van 2023 zouden de gebouwen klaar moeten zijn voor gebruik.

athénée rabelais atheneum elsene

| Het hoofdgebouw van het atheneum, aan de achterkant van de Sint-Bonifaaskerk

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Elsene , Stedenbouw , atheneum Elsene , Athenée Rabelais , wijkcontract , woningen , scholenbouw

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni