Verkrot atheneum krijgt nieuwe toekomst

© Google Maps
| Het voormalige atheneum Rabelais heeft betere tijden gekend

Er komt een nieuwe school op de plek van het voormalige atheneum Rabelais. Die Franstalige school sloot in de jaren tachtig, de gebouwen achter de Sint-Bonifaaskerk zijn sindsdien aan het verkrotten. Er komen ook woningen en een kinderdagverblijf.

Het is moeilijk te geloven bij het zien van de staat van de gebouwen, en toch is het gebouw van het atheneum Rabelais nog in gebruik. De Franstalige theaterschool INSAS gebruikt het gebouw dat in de loop der jaren verkrotte.

De gemeente Elsene en de Franse Gemeenschap willen de locatie een nieuwe toekomst geven, en openen voor de buurt. Ze lanceren volgende maand een architectuurwedstrijd die begeleid wordt door de Brusselse bouwmeester.

Wonen en leren

Dat moet een ontwerp opleveren voor een nieuwe middelbare school van de Franse Gemeenschap. Het project wordt ook gebruikt om de Franstalige gemeentelijke basisschool 4 uit te breiden. Die school ligt aan de Elsensesteenweg en grenst aan het stuk grond.

Het wordt een school voor 1.100 leerlingen, van 2,5 tot 15 jaar oud. De voorzieningen zoals de sportzaal, speelplaats of fietsenstallingen moeten ook gebruikt kunnen worden door de buurt. Naast de school komen er ook 8 woningen van de gemeente, en een crèche met 67 plaatsen.

De architectuurwedstrijd moet snel vooruitgaan: in 2021 moet de werf starten, in augustus 2023 moet alles afgewerkt zijn. Het hele project kost bijna 23 miljoen euro. Een groot deel van dat bedrag komt van het Brussels Gewest, via een wijkcontract voor stadsvernieuwing.

Het voormalige atheneum Rabelais heeft betere tijden gekend
© Google - BRUZZ
| Het voormalige atheneum Rabelais, naast de Sint-Bonifaaskerk.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?