20190328 Sainctelette fietser fietsers auto verkeer
© Kevin Van den Panhuyzen-BRUZZ | Fietsers aan Sainctelette (archiefbeeld).

Ruim 6 op de 10 Brusselaars zou op de fiets naar het werk kunnen

JP
© BRUZZ
19/08/2022

Bijna een tiende van de Brusselaars (9,6 procent) neemt de fiets naar het werk. Dat zouden er veel meer kunnen zijn, mochten ze de fiets combineren met de wagen of het openbaar vervoer. Maar liefst 61,6 procent zou dan de fiets kunnen gebruiken in hun woon-werkverkeer.

Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van Lease a Bike bij 1.000 Belgische werknemers, onder wie 85 Brusselaars. De meest gehoorde redenen om niet met de fiets te gaan zijn ‘ik woon te ver’ (28,5 procent) en ‘het zou me te veel tijd kosten’ (20,1 procent). Mocht de afstand korter zijn, dan geeft meer dan de helft van de Brusselse werknemers (59,1 procent) aan vaker de fiets te willen nemen voor hun woon-werkverkeer.

Volgens Lease a Bike toont dit aan dat er nog veel meer mensen voor de fiets zouden kunnen kiezen als ze dit combineren met andere vervoersmodi. Terwijl het voor ruim een kwart van de werknemers (25,8 procent) mogelijk zou zijn om enkel de fiets te nemen naar het werk, zouden 4 op de 10 Brusselaars (40,8 procent) hun tweewieler perfect kunnen combineren met het openbaar vervoer. Het woon-werktraject deels afleggen met de wagen én de fiets, is dan weer voor 7,8 procent haalbaar.

"Werkgevers zouden werknemers die verder van het werk wonen kunnen ondersteunen door leasing van fietsen aan te bieden," constateert Jaouad Auragh, General Manager van Lease a Bike. Vandaag is het bedrijf al actief in België, Nederland, Duitsland en Oostenrijk, waar het bij meer dan 10.000 bedrijven al zo’n 100.000 klanten aan een leasefiets hielp.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit, lease fiets, fietsen, pendelen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie