Ruim 6.000 pv's uitgedeeld voor niet dragen van mondmasker in Brussel

© Eveline Welschen-BRUZZ
| Reizigers op de Brusselse metro.

In de periode van maart 2020 tot 22 januari 2021 werden 6.257 inbreuken vastgesteld in Brussel op het niet dragen van het mondmasker. Dat blijkt uit cijfers van het kabinet van federaal minster Annelies Verlinden (CD&V)

Uit de meest recente cijfers van het kabinet van Binnenlandse Zaken blijkt dat er al 6.257 inbreuken werden vastgesteld op het niet dragen van een mondmasker in het Brussels gewest.

Tussen maart en december vorig jaar werden 2.129 boetes uitgeschreven wegens het niet dragen van een masker op het openbaar vervoer, bleek eerder deze week uit uit het antwoord van minister-president Rudi Vervoort (PS) aan Pierre Kompany (CD&V) in de commissie Binnenlandse Zaken.

Bijna 60 procent van die pv's werd opgemaakt door de federale spoorwegpolitie binnen haar bevoegdheid in metrostations en spoorwegstations. Buiten de stations was het de lokale politie die pv's uitschrijft, en ook werknemers van de MIVB hebben sinds december deze bevoegdheid.

De aanpak van de controle kan verschillen: soms geeft een zone de voorkeur aan een controle van alle haltes op haar grondgebied. Soms streeft een zone naar samenwerking met de MIVB voor bepaalde specifieke haltes op haar grondgebied. “We zien een enorme daling, maand per maand," zegt woordvoerster An Van hamme van de MIVB. "Terwijl er meer controles zijn. Dat betekent dat de mensen zich er beter aan houden."

Wie betrapt wordt op het niet dragen van een mondmasker, kan een boete krijgen van 250 euro. Een Brusselse politierechter heeft een man vrijgesproken die door agenten geverbaliseerd was omdat hij geen mondmasker droeg. Het Brussels parket kan nog in beroep gaan tegen die beslissing.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?