Op de zuidelijke ventweg van de Tervurenlaan wordt een fietspad aangelegd

| De werken gingen dinsdag verder op de zuidelijke ventweg, waar een fietspad en fietsstraat wordt aangelegd.

Saga Tervurenlaan: Etterbeekse burgemeester verslikt zich in proces-verbaal

KH
© BRUZZ
09/11/2021
Updated: 09/11/2021 16.56u

Een nieuwe dag, een nieuwe episode in de saga over de fietspaden op de Tervurenlaan. Het Gewest eist in een proces-verbaal dat Etterbeek de eigenhandig aangelegde fietspaden weer weghaalt, tot groot ongenoegen van burgemeester Vincent De Wolf (MR). “In de praktijk mogen ze blijven, mits aanpassingen,” sust het kabinet van minister Elke Van den Brandt (Groen).

De Tervurenlaan blijft de politieke gemoederen beroeren. Nadat Etterbeek maandag op eigen houtje fietsinfrastructuur schilderde op de gewestelijke Tervurenlaan, stuurde de gewestadministratie Brussel Mobiliteit de gemeente maandag ook een proces-verbaal. Daarin heet het onder meer dat de gemeente de situatie van voordien (zonder fietspaden) moet herstellen. Etterbeek speelde soloslim omdat het Gewest al jaren talmt met fietspaden op de drukke fietsas, onder meer door weerstand van Sint-Pieters-Woluwe.

De brief schoot in het verkeerde keelgat bij burgemeester Vincent De Wolf (MR), die het pv maandagavond meteen ook op Twitter publiceerde, een medium waarop hij de voorbije dagen erg actief was. “Terwijl we overleggen met minister Elke Van den Brandt eist haar administratie dat we de paden weer WEGHALEN.” Dinsdag verduidelijkt de burgemeester dat hij verwacht dat Van den Brandt het schrijven ongedaan maakt.

"Dat pv was legaal noodzakelijk, we willen niet dat gemeenten eender wat gaan doen op gewestwegen."

Elke Van den Brandt (Groen) via haar woordvoerder

Elke Van den Brandt (Groen), Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering, belast met Mobiliteit, Openbare Werken en Verkeersveiligheid

Het kabinet van Van den Brandt verduidelijkt ondertussen dat de mobiliteitsadministratie het proces-verbaal wel moest opmaken en ook niet zal intrekken.

“Legaal hoort dat zo, we willen ook niet dat de démarche van Etterbeek een precedent wordt, waardoor gemeenten maar eender wat gaan doen op gewestwegen,” legt woordvoerder Pieterjan Desmet uit. “Maar we hebben de burgemeester wel duidelijk gemaakt dat de fietspaden kunnen blijven als er enkele aanpassingen gebeuren om ze veiliger te maken. In theorie zouden we ze moeten laten weghalen om ze dan zelf opnieuw aan te leggen, maar in de praktijk is dat natuurlijk absurd.”

"De burgemeester heeft het politiebesluit en het begin van de werken buiten het medeweten van Ecolo-Groen besloten."

Caroline Joway, schepen van Mobiliteit

Etterbeek heeft overigens een – kersverse – groene schepen van Mobiliteit. Caroline Joway (Ecolo), die nog maar net Rik Jellema (Groen) opvolgde, bleek helemaal niet op de hoogte van de demarche van De Wolf. "Ik heb vijf minuten voor het schepencollege van vrijdag pas gehoord over het politiebesluit waarmee Etterbeek zelf fietspaden aanlegt. En ook de werken maandag zijn zonder mijn medeweten begonnen. We hebben daarop een crisisvergadering van de meerderheid samengeroepen waarbij we een en ander hebben uitgepraat. Of hij gebruik heeft willen maken van mijn onervarenheid als schepen? Misschien."

Joway had na het schepencollege van vrijdag ook nog spoedoverleg met Elke Van den Brandt voorgesteld, maar De Wolf ging daar niet op in. "Nu wil ik vooral vooruit kijken", zegt Joway. "Op een punt ben ik het met de burgemeester eens: ik deel zijn ongeduld over de gang van zaken de voorbije jaren."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni