Schaarbeekse Azalealaan wordt woonerf

© Google
| Op de Azalealaan in Schaarbeek wordt plaats gemaakt voor een joggingparcours rond het Josaphatpark door van de straat een woonerf te maken

Ook Schaarbeek krijgt in coronatijden een woonerf, op de Azalealaan. De straat wordt voor auto's afgesloten vanaf de rotonde aan de Mast van Lalaing. De ventweg op de Lambermontlaan langs het park wordt afgesloten voor auto's. Beide straten maken deel uit van het aangekondigde joggingparcours rondom het Josaphatpark, dat vanaf woensdag wordt geïnstalleerd. De aanpassingen gelden in eerste instantie tot eind juni.

Om joggers en wandelaars in het populaire Josaphatpark in coronatijden meer ruimte te gunnen, kondigde de gemeente Schaarbeek twee weken geleden een joggingparcours rondom het park aan. Dat zou dan langs de Azalea-, Van Vollenhoven-, Louis Bertrand-, Lambermont-, Chazal- en Eisenhowerlaan lopen.

"Op de Azalealaan zitten we bijvoorbeeld met een erg smal voetpad aan de kant van het park", zei schepen van Mobiliteit Adelheid Byttebier (Groen) toen. "Moeten de joggers dan aan de overkant lopen, versmallen we de straat daar, of schrappen we een strook parkeerplaatsen? Onze technische dienst bekijkt nu alle issues."

Intussen is het college eruit, laat het kabinet-Byttebier weten. De Azalealaan wordt vanaf volgende woensdag omgevormd tot woonerf. De snelheid wordt er dus beperkt tot 20 kilometer per uur, en voetgangers mogen over de volledige breedte van de straat wandelen.

Bovendien wordt de toegang voor auto’s vanaf de rotonde aan de Mast van Lalaing geblokkeerd door middel van bloembakken. Zo wordt doorgaand verkeer onmogelijk. Plaatselijk verkeer en parkeren zijn wel nog toegelaten.

De verkeerssituatie rondom het Josaphatpark vanaf komende woensdag

Ventweg Lambermont autovrij

De Van Vollenhovelaan, de weg die door het Josaphatpark loopt, blijft voorlopig verkeersvrij. Maar om het parcours te vervolledigen voert de gemeente Schaarbeek nog een paar andere aanpassingen door.

De ventweg op de Lambermontlaan langs het Josaphatpark wordt voorbehouden voor voetgangers, ruiters en fietsers, die er in beide richtingen mogen rijden. Het deel van die ventweg /fietsstraat vanaf de tramhalte Demolder was al eerder voor auto's afgesloten, maar de gemeente trekt dat dus nu ook door tot aan Chazal, hoewel ze dat eerder niet zag zitten. Enkel wagens van personeel van of leveranciers voor de gemeentelijke serres zullen er nog mogen rijden.

Om het joggingparcours te vervolledigen, wordt tussen de rotonde Chazal en de Azalealaan bovendien een rijstrook van de Eisenhowerlaan geschrapt ten voordele van voetgangers en fietsers. Auto’s mogen er dus tijdelijk maar in één richting rijden: van de Azalealaan naar de rotonde van de Prévost-Delaunaysquare.

Al deze aanpassingen gelden voorlopig tot eind juni, laat Esther Skerath, de woordvoerster van Byttebier, weten. "Maar ze zullen dan opnieuw bekeken worden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?