Schaarbekenaren manifesteren voor Good Move: 'Verkeer maakt wijk onleefbaar'

© Vincent Flibustier
| 25 voor- en 25 tegenstanders verzamelden op het Stephensonplein om te discussiëren over het circulatieplan.

Voorstanders van het Good Move-mobiliteitsplan: ze bestaan ook. Woensdag kwam een 25-tal Schaarbekenaren samen op het Stephensonplein om het circulatieplan in hun wijk te steunen. "Tijdens de anti-protesten van afgelopen dagen zag ik maar weinig mensen uit de buurt."

"Als de gemeente Schaarbeek passief en laf blijft, herstel ik het circulatieplan maar zelf." Dat schrijft Schaarbekenaar Vincent Flibustier in een tweet, begeleid met een video waarin hij de verkeerspaaltjes terugzet die dinsdagavond door tegenstanders van het Good Move-plan illegaal werden weggehaald.

Flibustier is naar eigen zeggen verontwaardigd door de recente acties. Maandag verzamelden actievoerders op het Stephenson- en Paviljoenplein en ook dinsdagavond kwamen ze samen in de Berenkuilwijk. Tijdens beide acties werden verkeersfilters van het circulatieplan ontmanteld.

"Ik herkende niemand uit onze wijk," merkt Flibustier op. "Het zijn tegenstanders van het Good Move-plan die hier niet wonen, maar zich toch laten horen. Zij worden gesteund door de MR, PS en PVDA/PTB, die ook aanwezig waren. De gemeente straft hen niet voor hun acties."

Bang

Flibustier woont al vijf jaar in de Stephensonwijk en volgens hem staan heel wat buurtbewoners wél achter het plan: Good Move pakt namelijk een aantal problemen grondig aan, luidt het. "Het verkeer maakt het soms onleefbaar, om nog maar te zwijgen over de races. Bestuurders trekken dan luid op en rijden meer dan 100 kilometer per uur door de straten. Dat is levensgevaarlijk. Daarnaast is er veel transitverkeer. Het Good Move-plan maakt de wijk weer leefbaar," zegt hij.

"De tegenstanders laten luid van zich horen, maar doen dat op zo'n agressieve manier dat voorstanders bang zijn om hun mening te verkondigen," vervolgt hij. "Maar wees gerust: de voorstanders zijn er. We hebben een WhatsApp-groep met een vijftigtal leden, allemaal uit de wijk."

Woensdag kwam een 25-tal buurtbewoners om 16 uur samen op het Stephensonplein om hun steun uit te spreken. Naast schepen Adelheid Byttebier (Groen) waren ook een 25-tal tegenstanders aanwezig. Beide groepen discussieerden met elkaar, zonder elkaar in de haren te vliegen.

Good Move

Good Move is het mobiliteitsplan van de Brussels gewest dat stapsgewijs in verschillende gemeenten wordt ingevoerd. Het plan heeft zijn voor- en tegenstanders.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?