19 juni 2019: officiële lancering van Felyx, het deelplatform van elektrische scooters

| 19 juni 2019: officiële lancering van Felyx, het deelplatform van elektrische scooters.

Scooterbedrijf Felyx beboet voortaan zelf foutparkeerders

SDS
© BRUZZ
09/09/2021

Wie voortaan een elektrische deelscooter van Felyx huurt moet na gebruik een foto maken van de scooter en zijn omgeving. Zo wil het deelbedrijf parkeeroverlast tegengaan. Als de scooter verplaatst moet worden, krijgt de gebruiker een boete van 50 euro om de verplaatsingskosten te dekken. Wie altijd goed parkeert zou gratis gebruiksminuten krijgen.

Dat kondigt het Nederlandse deelbedrijf donderdag aan via een persbericht. “Een pilootproject in Eindhoven leverde al veelbelovende resultaten op: in anderhalve maand verminderden de klachten over parkeeroverlast met 90 procent,” meldt het team van Felyx. In de nabije toekomst zegt het bedrijf ook gebruik te zullen maken van kunstmatige intelligentie (AI) om verkeerd geparkeerde e-scooters automatisch te herkennen.

Na de succesvolle test in Eindhoven eist Felyx voortaan hetzelfde van gebruikers in Groningen, Delft, Brussel, Den Bosch en Haarlem. Als ook dat goed verloopt zal het systeem worden uitgerold in alle andere steden waar het deelbedrijf actief is.

"Een pilootproject leverde veelbelovende resultaten op: in anderhalve maand verminderden de klachten over parkeeroverlast met 90 procent."

Felyx, in een persbericht

Wanneer blijkt dat een e-scooter verkeerd geparkeerd staat, wordt de gebruiker voortaan aangesproken op dat parkeergedrag. Als de scooter verplaatst moet worden, ontvangt de klant een boete van 50 euro om de verplaatsingskosten te dekken. Structurele foutparkeerders riskeren verwijdering van het platform.

Om gebruikers te helpen wordt een ‘how to ride slider’ toegevoegd aan de app. Zo kunnen nieuwe en bestaande gebruikers in de app instructies vinden over hoe ze Felyx-scooters veilig gebruiken en op de juiste manier parkeren. Er wordt ook een beloningssysteem ingevoerd waarbij gebruikers gratis minuten krijgen als ze altijd op een verantwoorde manier parkeren.

'Leefbare stad'

Felyx wil de stad met haar deelscooters leefbaar en bereikbaar houden voor iedereen, klinkt het bij Daan Wijnants van Felyx. “Gebruikers van Felyx moeten op een veilige manier van A naar B kunnen rijden, met e-scooters van kwaliteit en zonder overlast te veroorzaken. Onderdeel daarvan is dat gebruikers altijd een e-scooter vinden die correct is achtergelaten door de vorige bestuurder.”

Foutgeparkeerde deelvoertuigen veroorzaken heel wat wrijving in steden. Eerder deze zomer kondigden drie Brusselse gemeenten al aan foutgeparkeerde steps in beslag te zullen nemen, tot het bedrijf een boete betaalt. Felyx lijkt de extra kosten met deze stap voor te willen zijn.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni