Sint-Bonifaaswijk: commotie rond parking midden in voetgangerszone

Vorige zomer pakte ex-schepen van mobiliteit Caroline Désir (PS) uit met een autoluwe zone voor de Sint-Bonifaaswijk. Voor de Sint-Bonifaasparking in de zone kwam de gemeente met een vreemde oplossing.

Ook al mogen automobilisten tussen 7u en 19u niet meer rijden in de Sint-Bonifaaswijk, parkeren kunnen ze er wel: in de Sint-Bonifaasparking. “De verantwoordelijke van de Sint-Bonifaasparking noteert de nummerplaten van parkeerders en stuurt ze in de avond door naar de gemeente. De boetes die de automobilisten kregen voor het rijden in de autoluwe zone worden vervolgens opgeheven,” zegt Yves Rouyet, huidig schepen van mobiliteit (Ecolo), aan BRUZZ.

De realiteit klinkt anders: “Samen met drie van mijn collega’s parkeer ik hier elke dag en wij ontvangen steevast, dagelijks boetes,” vertelt Peggy Fol, directrice van de bioscoop Vendôme. “Ik ga die boetes niet betalen, desnoods stap ik naar het gerecht. Men had maar eerder een oplossing moeten vinden voor deze parking.”

Stapels enveloppen met parkeertickets die naar de gemeente moeten worden doorgestuurd
© Steven Grumiau
| Stapels enveloppen met parkeertickets die naar de gemeente moeten worden doorgestuurd

Ook Abdellah Louraoui, een leverancier die dagelijks op de parking staat, is woest. “We worden opgelicht. Niemand ziet het kleine bordje dat de autoluwe zone aankondigt en het parkingsysteem werkt niet.”

De parkingverantwoordelijken leggen BRUZZ stapels enveloppen voor vol met parkingtickets die zij moeten doorsturen naar de gemeente. Voor Jean-Pierre Aimable, parkingverantwoordelijke, is de maat vol: “We sturen de tickets met de nummerplaten op naar de gemeente, maar de boetes worden niet opgeheven. We zijn het grootste deel van onze klanten kwijt.”

En ook over de legaliteit van het papieren kluwen valt er te twisten: “Persoonsgegevens die op zo een manier systematisch worden bijgehouden, dat lijkt me op het randje van het wettelijke,” zegt Eric Laureys, woordvoerder van staatssecretaris van Verkeersveiligheid en Digitalisering Bianca Debaets.

Schepen Rouyet blijft volhouden dat wie zich in de Sint-Bonifaasparking parkeert de boete niet zal hoeven te betalen: “Het is een noodoptie: Het is de enige manier waarop we de parking kunnen laten draaien.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?