| (archiefbeeld)

Sint-Gillis verdubbelt aantal parkeerplaatsen voor autodelen

EDB
© BRUZZ
30/01/2021

Sint-Gillis zal het bestaande aantal parkeerplaatsen voor deelauto’s in de komende jaren verdubbelen. Tegen eind 2023 zouden minstens 32 nieuwe parkeerplaatsen voor deelauto’s het licht moeten zien. “Hoe dichterbij de parkings voor deelauto’s, hoe gemotiveerder mensen zijn om hun auto achterwege te laten.”

Vandaag telt Sint-Gillis 35 parkeerplaatsen voor deelauto’s, verdeeld over tien stations. Dat aantal wil de gemeente tegen eind 2023 zo goed als verdubbelen. Het autodeelactieplan 2021-2023 van de gemeente, dat donderdagavond tijdens de gemeenteraad werd goedgekeurd, voorziet in 32 nieuwe parkeerplaatsen voor deelauto’s. De in totaal 67 parkeerplaatsen zullen verdeeld worden over 22 stations.

Cambio en Getaround

Om in aanmerking te komen voor een parkeerplaats dienen operatoren een aanvraag in te dienen bij de gemeente. De gemeente verbindt zich ertoe de plaatsen eerlijk te verdelen tussen de verschillende operatoren. Op dit moment is er een sterke vraag naar alle plaatsen die momenteel door Cambio worden uitgebaat. Sinds begin 2020 zijn de voertuigen 40 procent van de tijd gereserveerd. Door de komst van de nieuwe operator Getaround moeten de voor deze operator en de voor Cambio voorziene plaatsen worden herverdeeld, in functie van het aantal dat ze er elk willen uitrollen.

“Uit studies blijkt dat per parkeerplaats die voorbehouden wordt voor deelauto’s, ongeveer een vijftal particuliere auto’s uit het wagenpark wordt teruggetrokken,” vertelt schepen van Mobiliteit Catherine Morenville (Ecolo). “Hoe dichterbij de parkings voor deelauto’s, hoe gemotiveerder mensen zijn om hun auto achterwege te laten. Dit plan past in het kader van het Good Move-plan.”

Het tijdsschema voor de ontwikkeling van de nieuwe stations is gespreid over drie jaar (2021-2023), met de ambitie om de meeste stations in 2021 en 2022 uit te rollen. Tijdens de derde fase kan worden beoordeeld in hoeverre het wenselijk is om enkele bestaande stations al dan niet uit te breiden, of om nieuwe stations toe te voegen. Mogelijk groeit het nieuwe aantal parkeerplaatsen dan zelfs aan met 40 in plaats van 32 nieuwe plaatsen.

Het actieplan wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het gewestelijk parkeeragentschap Parking.brussels. Het plan zal jaarlijks in overleg met Parking.brussels en de erkende operatoren geëvalueerd worden.

autodeelplaatsen Sint-Gillis carsharing

| Liggingsplan van de huidige en geplande autodeelstations

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sint-Gillis , Mobiliteit , Cambio , getaround , Catherine Morenville , Ecolo , autodeelplatform , deelauto , parkeerplaats , Parking.Brussels , Good Move-plan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni