Sint-Joost tegen hogere parkeertarieven: 'Oorlog tegen automobilisten'

© PhotoNews
| Emir Kir (PS), burgemeester van Sint-Joost-ten-Node.

Eind december kondigde het Brussels Gewest aan dat het de parkeertarieven wil verhogen. Daar wil de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node niet van horen. "Wij hebben de indruk dat dit een oorlog is tegen de automobilisten en in het bijzonder tegen de armste bevolking," aldus Emir Kir (onafhankelijke).

Het parkeertarievenplan van minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) werd eind vorig jaar goedgekeurd na enige strubbelingen binnen de regering. De eerste bewonerskaart zal volgens het plan 15 euro kosten, een tweede bewonerskaart zal 120 euro kosten, 70 euro meer dan vandaag het geval is. Ook de parkeertarieven voor straatparkeren worden verhoogd. Het eerste halfuur zal minstens 90 in plaats van 50 eurocent kosten.

Het schepencollege van Sint-Joost-ten-Node heeft een ongunstig advies uitgebracht over het ontwerp van besluit. Volgens burgemeester Emir Kir (onafhankelijk) is de verhoging van de parkeertarieven onaanvaardbaar. "Wij hebben de indruk dat dit een oorlog is tegen de automobilisten en in het bijzonder tegen de armste bevolking," aldus Kir. "We maken een ongeziene crisis door waarin alles duurder wordt en ze willen de Brusselaars nog eens extra belasten."

'In de portemonnee graaien'

Eerste schepen Philippe Boïketé (PS), bevoegd voor parkeren, vindt dat de tariefverhoging maar één doel heeft, "de verplaatsingen binnen het Gewest ontmoedigen van de Brusselaars, van wie de koopkracht al zwaar is aangetast door de crisis," aldus de schepen.

Volgens Kir zou het een beter idee zijn om de parking Scailquin te renoveren of om een nieuwe overstapparking te bouwen aan het Georges Pètre-stadion in Evere. "Als de enige politieke visie die men wil doorvoeren is om in de portemonnee te graaien terwijl een groot deel van de bevolking geleidelijk aan zijn houvast verliest, is ons antwoord nee," zegt Kir nog.

31,7% van de huishoudens in Sint-Joost-ten-Node heeft een auto, bleek in 2020 uit cijfers van het statistisch bureau Statbel.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?