Sint-Pieters-Woluwe vraagt aanpassing van plannen voor fietspad Tervurenlaan

© Bruzz
| De parallelweg langs de Tervurenlaan
Updated: 23-09-2020 - 08:17

Sint-Pieters-Woluwe heeft een eigen voorstel klaar voor de heraanleg van de Tervurenlaan. Met een alternatief voor het tweerichtingsfietspad van het Gewest wil de gemeente parkeerplaatsen redden. Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt staat open voor overleg. "Maar het moet technisch haalbaar en veilig blijven."

De gemeente Etterbeek heeft zich jarenlang verzet tegen de gewestelijke plannen voor de heraanleg van de Tervurenlaan. Eind juni bereikten Gewest en Etterbeek een akkoord. Er zou een tweerichtingsfietspad komen op de zuidelijke parallelweg tussen de haltes Merode en Leopold II. Daarvoor zouden 70 parkeerplaatsen geschrapt moeten worden. Op de noordelijke zijrijweg komt er geen fietspad, maar wel een knip, waardoor die baan een fietsstraat zou kunnen worden.

Maar net nu de gemeente Etterbeek akkoord gaat met de plannen, komt de gemeente Sint-Pieters-Woluwe met een tegenvoorstel. "Wij denken dat er alternatieven zijn die toelaten om vijftig parkeerplaatsen te behouden", zegt schepen van Mobiliteit Alexandre Pirson (CDH) aan La Libre Belgique.

Overleg met Gewest

Het tegenvoorstel houdt in dat er een eenrichtingsfietspad komt op de zuidelijke ventweg. Vijftig parkeerplaatsen blijven daarbij behouden, maar de parkeerrichting wordt wel aangepast, zodat auto's alleen achteruit kunnen parkeren, waardoor zij fietsers beter moeten kunnen zien. Op de noordelijke ventweg, in de richting van Montgomery, moet er volgens het tegenvoorstel een fietsstraat komen met een aangepaste wegbedekking.

Het tegenvoorstel van Sint-Pieters-Woluwe komt er na protest van buurtbewoners en wordt vanavond besproken op de gemeenteraad. De buurtbewoners reageren tevreden met de beslissing van Sint-Pieters-Woluwe en vragen een nieuw onderhoud met de gemeente Etterbeek.

"Wij zullen een van de komende dagen overleg plegen met de gemeente," reageert de woordvoerder van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen). "We willen luisteren naar het voorstel, maar het moet wel technisch haalbaar en veilig blijven," aldus woordvoerder Pieterjan Desmet nog. Hij stelt dat een overgrote meerderheid van de buurtbewoners wel achter de gewestelijke plannen staat.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?