| Cabinepersoneel Brussels Airlines.

Staking cabinepersoneel Brussels Airlines in december afgewend

© Belga
25/11/2023
Updated: 25/11/2023 16.19u

Het cabinepersoneel van Brussels Airlines zal dan toch niet het werk neerleggen in december. Daar zijn de vakbonden en directie het zaterdag over eens geraakt, zegt Olivier Van Camp van de socialistische vakbond BBTK.

De directie heeft volgens hem een "serieus voorstel" op tafel gelegd waar het personeel in de loop van de volgende maand over wordt geconsulteerd.

Het cabinepersoneel van Brussels Airlines zou op 1, 2 en 3 december het werk neerleggen, meldde de Franstalige christelijke vakbond CNE afgelopen donderdag. Het bedrijf respecteert verschillende cao's niet, klonk het. De stakingsaanzegging werd in gemeenschappelijk vakbondsfront ingediend, maar al snel werd duidelijk dat de andere vakbonden de directie wat meer onderhandelingsruimte lieten.

"Serieus en lijvig voorstel"

Die onderhandelingen hebben zaterdag geleid tot een akkoord om in december niet te staken, aldus Van Camp (BBTK) en Tim Roelandt van de liberale ACLVB. December vrijwaren was belangrijk voor het bedrijf omdat de feestdagen en vakantieperiode voor de deur staan, en daar was bij de vakbonden begrip voor, zegt Van Camp.

Volgens de BBTK'er heeft de directie een "serieus en lijvig voorstel" op tafel gelegd met financiële garanties en afspraken rond werkomstandigheden, rust en gewaarborgd inkomen bij ziekte. Het personeel wordt daar in de loop van december over geconsulteerd. Ook Tim Roelandt van het liberale ACLVB noemt het voorstel "verdedigbaar".

De Franstalige christelijke vakbond zou hebben laten blijken niet akkoord te gaan met het voorstel, maar sloot zich volgens ingewijden dan toch aan bij de meerderheid. Volgens Didier Lebbe van CNE had de bond "geen andere keuze dan de voorstellen te accepteren", maar zijn spontane acties van het personeel niet uit te sluiten.

Woensdag volgt een nieuwe vergadering om de details van het directievoorstel verder te bespreken. Strikt genomen zijn acties na december nog mogelijk, maar verschillende vakbondsbronnen verwachten dat dat niet nodig zal zijn.

Verzoeningsvergadering met piloten

Brussels Airlines reageert tevreden op het akkoord met de bonden, dat er volgens woordvoerster Joëlle Neeb kwam na twee dagen van intens overleg. "We betreuren dat het zo ver moest komen, maar zijn blij dat we duidelijkheid kunnen verschaffen aan onze passagiers en medewerkers", zegt het bedrijf in een statement. "We zijn ervan overtuigd dat we samen evenwichtige en langetermijnoplossingen gevonden hebben die ons bedrijf en onze mensen perspectief en groeimogelijkheden bieden, alsook onze kosten onder controle houden in een zeer competitieve markt."

Voor de piloten van Brussels Airlines, die woensdag een stakingsaanzegging indienden voor acties vanaf 11 december, volgt maandag een verzoeningsvergadering. De directie hoopt ook daar de aangekondigde acties te kunnen afwenden.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Mobiliteit, Brussels Airlines, cabinepersoneel, staking

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni