Stap eens op de 'Trappeltram' van de MIVB

© Pascal Smet
| De Trappeltram zal de komende dertien maanden ook reizigers vervoeren. Je kan de tram tegenkomen op lijnen 92, 93, 94 en 25.
Updated: 24-09-2018 - 14:23

Op de tramlijnen 92, 93, 94 en 25 kunnen MIVB-reizigers voortaan instappen op een bijzonder tramstel. Omdat de Brusselse tram volgend jaar zijn 150e verjaardag viert, mochten de artistieke broers François en Luc Schuiten een tramstel onder handen nemen. Het resultaat is de 'Trappeltram'.

De Trappeltram stelt een duizendpoot voor, die aan de ene zijde biologisch wordt voorgesteld en aan de andere kant van het tramstel eerder mechanisch. Als de tram rijdt, lijkt het alsof de pootjes van de duizendpoot 'trappelen'.

Het mobiele kunstwerk zal afwisselend op de lijnen 92, 93, 94 en 25 circuleren en zal onder meer passeren langs Hotel Hannon, Galerie Lempertz en het Langbehn-huis. Al die gebouwen vormen het toneel voor de vierde editie van ARTONOV, dat van 9 tot 14 oktober doorgaat. De Trappeltram rijdt het hele jaar door op het MIVB-net, tot de volgende editie van het kunstfestival.

Striptekenaar François en utopisch architect Luc ontfermden zich over de grafische bekleding van het MIVB-toestel. De Brusselse broers staan volgende maand op het programma van het ARTONOV kunstfestival, dat interdisciplinaire performances met architecturaal erfgoed combineert.

(lees verder onder de foto)

24092018_gebroedersSchuiten_Trappeltram
© Reine Nkiambote
| De gebroeders François en Luc Schuiten creëerden het grafisch ontwerp van De Trappeltram.

"Op basis van eenzelfde ontwerp zijn we elk aan een kant van de tekening beginnen werken, de een links en de ander rechts. Elk in ons eigen grafisch universum", leggen de broers Schuiten uit.

"Het ontmoetingspunt situeert zich pal in het midden van de tram, waarna elke tekenaar verder gewerkt heeft op het ontwerp van de ander, waardoor de verschillen verzacht worden en het geheel homogeen overkomt.”

De Trappeltram werd maandag ingehuldigd aan het treinstation van Schaarbeek. Behalve de Brusselse broers tekenden ook minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A), MIVB-directeur Brieuc de Meeûs en ARTONOV-voorzitter Vincenzo Casale present.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?