20210907 montage Betonblokken op het Montgomeryplein

| Betonblokken op het Montgomeryplein, toch niet bedoeld om een fietspad mee aan te leggen

Stapel betonblokken aan Montgomery voedt fietspadvrees

EC
© BRUZZ
07/09/2021

Enkele buurtbewoners van de Tervurenlaan maken zich zorgen over de verschijning van een twintigtal betonblokken aan Montgomery. Die liggen er sinds maandagavond. De bewoners vrezen dat die gebruikt zullen worden voor een nieuw fietspad, maar burgemeester Benoît Cerexhe (CDH) sust: de blokken dienen enkel voor de 20 kilometer door Brussel deze zondag.

Het wijkcomité Tervueren-Montgomery is bijzonder alert voor de mogelijke komst van een fietspad langs de Tervurenlaan. De groep protesteert al meer dan een jaar tegen de plannen van Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen), die een tweerichtingsfietspad wil aanleggen op een zijrijweg van de laan. In dat plan zouden 50 autoparkeerplaatsen moeten verdwijnen.

Toen er plots een hoop betonblokken opdoken naast de Montgomeryrotonde waren de bewoners meteen bezorgd. Op dit moment lopen er ook werken van Brussel Mobiliteit in hun straat: er worden zeven dode bomen gekapt. "Zijn deze werken aan de bomen een voorbode van het nieuwe fietspad?", vragen de bewoners zich af in een persbericht.

Burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe Benoît Cerexhe (CDH) stelt de bezorgde buren gerust: de blokken liggen klaar voor de 20 kilometer door Brussel, een loopwedstrijd die zondag plaatsvindt. "We hebben die blokken er zelf gelegd op politiebevel," zegt Cerexhe. “Ze zullen volgende week weer verdwijnen.”

Fietspad

Hoe het uiteindelijke fietspad eruit zal zien wordt nog bekeken op het kabinet van minister Van den Brandt. Het is in ieder geval niet de bedoeling om nu een (tijdelijk) fietspad aan te leggen met behulp van de betonblokken. "Het is trouwens niet het type dat wij standaard gebruiken voor fietspaden," aldus haar kabinet over de blokken aan Montgomery.

Het wijkcomité en de gemeente stelden vorig jaar een alternatief plan voor, met een smaller fietspad langs de Tervurenlaan, maar dat bleek technisch niet haalbaar.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Etterbeek, Sint-Pieters-Woluwe, Mobiliteit, Awel merci, comité tervueren-montgomery, Elke Van den Brandt, Tervurenlaan, Montgomery, afgescheiden fietspaden, 20 km door Brussel

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni