Buurtcomité Tervurenlaan stelt Elke Van den Brandt in gebreke over fietspad

© Bruzz
| De parallelweg langs de Tervurenlaan

Buurtcomité Tervueren-Montgomery is niet tevreden met de huidige plannen voor een tweerichtingsfietspad op de Tervurenlaan. Omdat minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) niet meer zou reageren op voorstellen tot ontmoeting nadat ze een alternatief voor het fietspad afkeurde, nam het buurtcomité nu een advocaat onder de arm om de minister officieel in gebreke te stellen. “Maar op een bepaald moment moet er een beslissing genomen worden", repliceert het kabinet-Van den Brandt.

Nadat minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt een alternatief van de gemeente Sint-Pieters-Woluwe voor het tweerichtingsfietspad in de Tervurenlaan afkeurde, dienden buurtbewoners van de Montgomerywijk naar eigen zeggen meerdere aanvragen voor een ontmoeting met de minister in.

Tijdens die ontmoetingen zouden de buurtbewoners over mogelijke alternatieven voor het fietspad willen discussiëren. "Duizenden ondertekenaars van onze petitie vragen immers om alternatieven,” klinkt het.

Minister Van den Brandt zou op die verzoeken tot ontmoeting niet gereageerd hebben, beweert het buurtcomité. “Daarom hebben we besloten om de situatie met behulp van advocaten te analyseren. Uit die analyse blijken enkele onregelmatigheden. Als gevolg heeft een dertigtal buurtbewoners een advocaat aangesteld om een ingebrekestelling te sturen naar de minister."

Volgens de buurtbewoners is het doel van deze actie dat de minister hun advocaat, Nicolas Vanderstappen (die eerder al opkwam voor MR), en een aantal van hen ontmoet voor een serene discussie.

Proefopstelling

Volgens de woordvoerder van minister Van den Brandt heeft het kabinet het buurtcomité reeds ontmoet in 2019, en vervolgens nogmaals eind augustus. “Nadien vroegen we iedereen die betrokken was om per e-mail zijn of haar mening in te dienen over het project,” aldus Pieterjan De Smet. “We kregen 650 mails. Van de 33 mails waarvan we zeker weten dat ze uit Sint-Pieters-Woluwe kwamen, waren 26 mensen vóór het project, en 7 tegen.”

“Bovendien betreft het hier een proefopstelling waarvoor er wettelijk gezien geen verplicht overleg nodig is,” aldus de woordvoerder. “We hebben verkozen dat wel te doen omdat tijdens zo’n overleg altijd interessante zaken aan het licht komen.”

“Maar op een bepaald moment moet er een beslissing worden genomen. We appreciëren de inzet van het buurtcomité, maar het is tijd dat deze fietsconnectie er nu komt.”

Eind juni bereikten het Gewest en Etterbeek een akkoord over het project. Er zou een tweerichtingsfietspad komen op de zuidelijke parallelweg tussen de haltes Merode en Leopold II. De gemeente Sint-Pieters-Woluwe heeft voorlopig nog geen groen licht gegeven voor de gewestelijke plannen, bevestigt schepen van Mobiliteit Alexandre Pirson (CDH) aan BRUZZ.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?