‘Stop Smet’-affiches tegen voetgangerszone aan de Zavel

© RTBF
| Een 'Stop Smet'-affiche op de Zavel, naar het model van de 'Stop Mayeur'-affiche enkele jaren geleden.

Een voetgangerszone aan de Zavel? Het is slechts een programmapunt van Pascal Smet (One.Brussels), maar zeker twee antiekhandelaars maken nu al visueel duidelijk dat ze met het idee niet opgezet zijn. “Wij verkopen standbeelden, geen postzegels. Zonder parking zijn we dood.”

Al zeker twee handelaars op de Zavel hebben ‘Stop Smet’-affiches opgehangen, met daarop de afbeelding van Brussels minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A), die nu de lijst voor One.brussels trekt. Ze zijn gebaseerd op de ‘Stop Mayeur’-affiches van enkele jaren geleden, alleen de kop van Jut is nu veranderd.

Met de affiches protesteren de handelaars tegen de plannen voor een voetgangerszone aan de Zavel. Het is voorlopig slechts een programmapunt van One.brussels, al speelde het idee twee jaar geleden ook in Brussel-Stad. Vorige week deelde Smet daarover flyers uit in de Zavelbuurt.

2016 Stop Mayeur
© BRUZZ
| De anti-Mayeuraffiches in 2016, ook als protest tegen de voetgangerszone.

Marmeren pilaren

“Smet doet zich voor als een Julius Caesar die beslist over dood of leven van de handelszaken. Zonder effectenstudie, zonder overleg met de handelaars? Dat is niet logisch,” zegt Patrick Van der Stichelen Rogier, gerant van de galerij Sablon Antiques Center, aan de RTBF.

“Ons cliënteel is doorgaans oud en welgesteld, geen jongeren op de step. Bovendien verkopen wij geen postzegels, maar standbeelden, marmeren pilaren, meubels of grote schilderijen. Zonder parking overleven we niet,” aldus Van der Stichelen Rogier.

Verkiezingsvoorstel

Pascal Smet van zijn kant is niet van plan het project los te laten. “We willen van de Zavel absoluut een voetgangerszone maken. Het project kan uitgesteld worden, maar niet stopgezet. Veel Brusselaars laten ons ook weten dat ze het project steunen,” aldus het kabinet-Smet aan RTBF.

Maar nogmaals: het gaat enkel om een verkiezingsvoorstel. Afhankelijk van de coalitie die aan de macht komt, kan het project al dan niet uitgevoerd worden.

2190521 Stop Smet Zavel
© RTBF
| De gerant van het Sablon Antiques Center is tegen een voetgangerszone aan de Zavel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?