Straat door Josaphatpark wordt weer autoweg

© google
| De Vollenhovenlaan, hier nog als eenrichtingsstraat, is nog tot eind augustus autovrij.

De Ambassadeur Van Vollenhovenlaan doorheen het Josphatpark in Schaarbeek is deze zomer afgesloten voor verkeer. Maar in september wordt het weer een eenrichtingsstraat. “We vrezen dat de parkeerdruk in de omliggende straten anders te hoog zou worden", klinkt het bij schepen Adelheid Byttebier (Groen). In de zomer van 2020 wordt de laan wel opnieuw autovrij.

Deze zomer doopte Schaarbeek het Josaphatpark om tot belevenisplaats met Park to Be, en de autovrije Van Vollenhovenlaan paste helemaal in dat plaatje. In mei was aangekondigd dat het om een testfase ging, met mogelijk een verlenging in september.

Die verlenging komt er voorlopig niet. Het gemeentebestuur vreest dat de weggehaalde parkeerplaatsen in de omliggende straten voor problemen zouden zorgen. “In de zomer valt dat nog mee. Maar zodra de vakantiegangers terugkomen, wordt het veel moeilijker om een parkeerplaats te vinden,” zegt Schaarbeeks schepen van Mobiliteit Adelheid Byttebier (Groen).

Verzinkbaar paaltje

Byttebier wil nu overgaan tot een testfase tijdens het schooljaar, om ook dan de (parkeer)gevolgen van een autovrije laan te evalueren. Maar die is nog niet voor meteen. “Er moet eerst een verzinkbaar paaltje geïnstalleerd worden, zodat bijvoorbeeld de netheidsdiensten er gemakkelijk doorkunnen. De nadarhekken die er nu staan, zijn daarvoor te zwaar.”

Adelheid Byttebier, kandidaat Vlaams Parlement voor Groen

Wanneer die tweede testfase er precies zou komen, is niet duidelijk. “We moeten eerst nog bekijken welke procedures we moeten volgen voor de verzinkbare paaltjes – met openbare aanbesteding of niet – en hoe lang die zouden duren,” aldus Byttebier.

In ieder geval wordt de Van Vollenhovenlaan wel weer autovrij gemaakt in de zomer van 2020.

Minder vuil

Volgens buurtbewoners waren er veel positieve gevolgen: de straat zou minder vuil zijn en er zou minder overlast zijn van bijvoorbeeld drugsdealers.

“Er is geen enkel rapport dat er gedeald wordt aan Josaphat, daarover kan ik formeel zijn,” zegt de schepen. “En het was er inderdaad minder vuil, maar anderzijds konden de wagens van de netheidsdiensten niet vlot genoeg doorrijden.”

Nieuw parkeerbeleid

De gemeente kreeg ook negatieve reacties, aldus Byttebier nog, precies over de parkeerdruk. “Voor het doorgaand verkeer zijn er genoeg alternatieven. Maar de parkeerplaatsen kunnen we niet in een klap wegnemen. We werken wel aan een nieuw overkoepelend parkeerbeleid, dat we zullen presenteren in september.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?