| GoBee Bike kwam eind oktober met 200 deelfietsen naar Brussel. Vanuit Ukkel raakten de groene tweewielers over de stad verspreid.

'Strooifietsendienst' GoBee.Bike kapt ermee in Brussel

PSZ
© BRUZZ
09/01/2018
Updated: 09/01/2018 18.02u

Nog geen drie maanden na de Brusselse lancering trekt GoBee.Bike zich terug uit onze hoofdstad. De deelfietsendienst hoopt alle 200 groene fietsen te recupereren en rekent daarvoor op de hulp van gebruikers. Volgens de deelfietsendienst is vandalisme de reden om de aftocht te blazen. Maar of dat een specifiek Brussels probleem is, valt te betwijfelen. Ook uit de Franse steden Rijsel en Reims trekt de Kantonese startup zich om dezelfde reden terug.

Abonnees van GoBee.Bike ontvingen onlangs een uitgebreid bericht met daarin de mededeling dat de deelfietsendienst ermee ophoudt in Brussel. "De voorbije weken hebben vandalisme en schade aan onze vloot limieten bereikt die we niet meer kunnen overbruggen", zo staat in de brief die u onderaan dit artikel kan lezen.

"Helaas moeten we vandaag aankondigen dat we ermee ophouden in Brussel", bevestigt marketing manager Alex De Las Heras aan BRUZZ. "Onze lokale ploegen zijn nu bezig om onze vloot van de straat te halen, de fietsen te herstellen en te stockeren."

De schade aan sommige fietsen is zo groot dat we niet meer op de GPS-tracker kunnen vertrouwen om alle fietsen terug te vinden

Alex de las Heras, GoBee.Bike

Naast Brussel houdt GoBee.Bike er ook in de Noord-Franse steden Rijsel en Reims mee op. Gebruikers krijgen daar dezelfde verklaring. Het vandalisme liep volgens de deelfietsendienst zo de spuigaten uit dat het "vanuit moreel en financieel oogpunt" niet langer mogelijk was om verder te doen.

"De schade aan sommige fietsen is zo groot dat we niet meer op de GPS-tracker kunnen vertrouwen om alle fietsen terug te vinden", zegt De Las Heras. "We rekenen op burgers en gebruikers om ons te signaleren waar er nog fietsen staan."

Alle waarborgen zullen volgens haar worden terugbetaald. Ook wie nog geld op zijn abonnement had staan, krijgt dat bedrag terug, maakt GoBee.bike zich sterk.

Strooifietsen

De in Hong Kong opgericht startup 'dropte' eind oktober vorig jaar een 200-tal fietsen in Ukkel. Die raakten gaandeweg over de hele hoofdstad verdeeld. Eerder, in september, had Obike al zo'n 500 gele deelfietsen over de stad verspreid.

"Het vandalisme in Brussel is ook voor ons een probleem", geeft Hugo Yu van Obike aan. "Maar niet in die mate dat we eronder lijden. Wij blijven opereren met onze vloot van 900 fietsen."

De deelfietsen van GoBee.Bike en Obike worden soms smalend 'strooifietsen' genoemd. Ze hebben geen vaste standplaats en gebruikers mogen ze achterlaten waar ze willen. Er zijn dan geregeld meldingen van beschadigde of slecht geparkeerde fietsen.

Het Gewest wil daarom een kader met minimumvoorwaarden voor deelfietsen invoeren. Momenteel ligt een ontwerp van ordonnantie voor aan verschillende adviesraden. Betrokken partijen kunnen tot 15 januari hun zegje doen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Mobiliteit , Economie , GoBee.Bike , strooifietsen

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni