Studiebureau moet metro 3 budgettair op schema houden

© Arcadis - Assar
| Simulatiebeeld van het vernieuwde station Albert, deel van de toekomstige metrolijn 3

Het federale Brusselfonds Beliris heeft een extra studiebureau aangeduid voor de bouw van metrolijn 3, tussen Albert en Bordet. Arcadis moet tot 2028 toezicht houden op de planning en de financiën, zodat de metrolijn op tijd klaar is, binnen het voorziene budget. Het gaat om een relatief nieuwe manier van werken in België.

Het studiebureau zal de komende tien jaar niets anders doen dan controleren waar de andere betrokken partijen mee bezig zijn. Het zal onafhankelijk toezicht houden op de andere studiebureaus die eerder al waren aangesteld. Doen zij hun werk goed, zijn ze niets vergeten, en kloppen hun ramingen.

"Beliris wil op die manier zorgen dat er geen verrassingen opduiken tijdens de aanbesteding van de werken aan de metrolijn," zegt directeur Cédric Bossut. Het is de bedoeling dat de kostprijs van ongeveer 1,7 miljard euro niet overschreden wordt, en dat de timing van 2028 gehaald wordt.

Het aanduiden van een extern studiebureau dat zich enkel bezighoudt met controle van planning, kosten en risico's is vrij nieuw voor België. "We horen soms dat de financiering van de metro nog altijd heel vaag is, maar dat klopt helemaal niet," zegt Bossut. "Het is allemaal berekend, en de nodige budgetten zijn ook voorzien." Met de aanstelling van het extra studiebureau wil Beliris dus benadrukken dat het hen menens is.

Het contract met Arcadis kost 6 miljoen euro (op een totale kostprijs van 1,7 miljard euro).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?