Taxioorlog voelbaar tot in Vilvoorde

© Photonews
| Afgelopen dinsdag legden meer dan 500 taxichauffeurs het verkeer in de hoofdstad lam met een protest tegen het taxiplan van mobiliteitsminister Smet (SP.A).

Het Vilvoordse stadsbestuur voelt de problematiek rond de taxisector verschuiven naar de rand rond Brussel. Het moest de voorbije dagen tal van licenties intrekken nadat een politiecontrole frauduleuze praktijken aan het licht had gebracht. Ook de taxisector zelf trekt aan de alarmbel.

De reguliere taxi-activiteiten in Vilvoorde worden ondergraven door de activiteiten van grote concurrent Uber. Dat zegt burgemeester Hans Bonte (SP.A) aan De Standaard. Heel wat chauffeurs zouden de voorbije maanden namelijk fictieve adressen en schijnvennootschappen hebben opgericht in de stad om zo aan de Brusselse wetgeving te ontsnappen.

'Inkomsten dalen met 30 procent'

Taxibedrijf Zeventem ziet de komst van Uber met lede ogen aan. "Het is naïef om te denken dat ze hier niet aanwezig zijn", zegt zaakvoerder Patrick Charles. "Ze staan in groep aan te schuiven langs de Vilvoordelaan of aan de tankstations in de nabijheid van de luchthaven."

"De klant wordt opgehaald op een van de parkings en weg zijn ze. We kunnen daar weinig aan doen. De politie kan door de complexiteit van de wetgeving ook niet ingrijpen. Er is dringend nood aan een juridisch kader, maar intussen dragen wij wel de gevolgen. De komst van Uber verminderde onze omzet vorig jaar met zo'n 30 procent. We waren ook genoodzaakt ons personeelsbestand met 13 procent in te krimpen."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?