Tien nieuwe fietsentellers op komst

© PhotoNews
| Fietsentellers moeten de Brusselaar inspireren en motiveren om op de fiets te kruipen.

Na de paasvakantie zal Brussel tien automatische fietsentellers rijker zijn. Vandaag staat er enkel eentje in de Wetstraat om de passanten in de richting van het centrum te registreren. "De fietsentellers zullen helpen om de Brusselaar te stimuleren om op de fiets te kruipen", vertelt minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A) aan BRUZZ.

100.000e fietser Wetstraat teller
© Bike for Brussels
| Alex Koo zette de fietsenteller in de Wetstraat maandag op 100.000.

De teller in de Wetstraat registreert alleen fietsers die richting centrum rijden. Maandag klokte die af op 100.000 passanten, wat deze ochtend gevierd werd met goodiebags. De fietsenteller staat er sinds september 2017 en is voorlopig de enige van zijn soort in Brussel.

Voor het fietspad in de andere richting wordt een nieuwe teller voorzien. Nog acht andere zullen er komen op de Kroonlaan, Graystraat, Koolmijnkaai, Vilvoordsesteenweg, Vorstlaan, Generaal Jacqueslaan, Poincarélaan en Tervurenlaan (zie kaart).

De fietspalen worden deze maand nog geleverd en worden in de paasvakantie geïnstalleerd. In mei krijgt ook Koekelberg een fietsenteller op de Leopold II-laan.

In totaal komen er tien automatische fietsentellers bij, bovenop de telpaal die er al stond in de Wetstraat (richting centrum).

'Stimulans om te fietsen'

“Dat zijn stuk voor stuk plaatsen waar veel fietsers passeren”, verklaart Mathias Dobbels van het kabinet-Smet aan BRUZZ. “De bedoeling is om de fietser zichtbaarder te maken. Zo creëer je een communitygevoel.”

“Mensen hebben ambassadeurs nodig in hun nabije omgeving die tonen dat fietsen leuk en gezond is. Daarom installeren we die telpalen. Die zullen helpen om de Brusselaar te stimuleren om op de fiets te kruipen.”

Mobiliteit Brussel gebruikt de cijfers ook om de jaarlijkse tellingen mee aan te vullen. "Zo krijgen we een beter en meer constant zicht op het aantal fietsers in het Gewest", besloot Dobbels.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?