Dit jaar al 100.000 fietsers op Wetstraat

© Bike for Brussels
| Alex Koo zette de fietsenteller zondag op 100.000.

Sinds begin dit jaar zijn er 100.000 fietsers via de Wetstraat richting centrum gereden. Brussel Mobiliteit bedankte de dagelijkse fietsers deze ochtend met goodiebags. De Fietsersbond grijpt de feestelijkheden aan om meer fiets- en voetgangersruimte te vragen op de Wetstraat.

De fietsenteller werd geplaatst op 14 september 2017 en werd op 1 januari weer op nul gezet. Sinds begin dit jaar zijn er al 100.000 fietsers voorbijgereden richting centrum. Maandag werd de magische kaap van 100.000 gerond door toevallige passant Alex Koo.

Files en openbaar vervoer vermijden

Om de dagelijkse fietser in de bloemetjes te zetten, deelde Brussel Mobiliteit dinsdagochtend goodiebags uit aan de 100 eerste voorbijgangers. In dat zakje van Bike for Brussels zaten een reflecterend fietsplaatje, een fietskaart en een appel.

Een onderzoek van Pro Velo toont de steile opmars van fietsen in Brussel. Jaarlijks neemt het aantal fietsers gemiddeld toe met zo’n 15 procent. Sinds 2010 is het aantal Brussels fietsers bijna verdubbeld.

De meeste nieuwkomers hadden nooit eerder aan de fiets als vervoersmiddel gedacht, zo wijst het onderzoek uit. Zij zien de fiets als een goed alternatief om de files, maar ook het in hun ogen ontoereikende openbaar vervoer te vermijden.

goodiebags Wetstraat
© BRUZZ
| Fietsers op de Wetstraat werden beloond met een goodiebag. Ze kregen een appel, een fietskaart en een reflecterend plaatje.

1.000 handtekeningen voor Smet

De Fietsersbond en Gracq maken van de gelegenheid gebruik om een 1.000-tal handtekeningen over te maken aan minister van Mobiliteit Pascal Smet (SP.A). In de petitie vragen ze meer ruimte voor fietsers en voetgangers op de Wetstraat.

“Heel wat fietsers gebruiken de Wetstraat, en er komen er alleen maar bij. Hier is duidelijk te weinig ruimte, fietsers en voetgangers moeten het smalle trottoir delen. Vooral in de spitsuren is dat een moeilijke opgave”, zegt Roel De Cleen van de Fietsersbond aan BRUZZ. "De auto’s krijgen vier brede rijstroken. Misschien kunnen zij een rijstrook afstaan aan de fietsers. Dat kan een oplossing zijn voor het stilstaande verkeer op deze as."

Bij Mobiliteit Brussel erkennen ze het probleem. "Fietsers vinden het hier soms te druk. Dat is vandaag ook bewezen. Ondanks de regen waren de 100 goodiebags op een halfuur tijd uitgedeeld", zegt Inge Paemen aan BRUZZ. "We moeten kijken hoe we daar een oplossing voor kunnen vinden. Ik denk niet dat de automobilisten blij zijn als hen een rijstrook ontnomen wordt."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?