Train World wil toertjes met de stoomtrein aanbieden

© PhotoNews
| Een stoomlocomotief in Train World.

Vanaf station Schaarbeek een achtje maken met de stoomtrein, via Mechelen en Tubeke? Als het van treinmuseum Train World afhangt, kan het vanaf volgend jaar tijdens de zomermaanden. Het is alleen nog even wachten op de nieuwe federale regering.

Het is van 1966 geleden dat er nog een stoomtrein op het Belgische spoor tufte, maar mogelijk komt daar volgend jaar verandering in. Treinmuseum Train World heeft nog een grote groene locomotief in bewaring en zou die heel graag opnieuw laten rondrijden voor toeristen.

“We willen het grote publiek de kans geven om zo’n historische treinrit te beleven en te genieten van de bijzondere cadans van een stoomtrein”, zegt Train World-directeur Piet Jonckers aan BRUZZ. “Er zijn nu al wel verschillende verenigingen die een kort traject aanbieden, van A naar B, op sporen buiten gebruik. Maar met Train World zouden we voor het eerst een rondrit aanbieden van een uurtje.”

Het traject vormt een acht en zou lopen vanuit Train World in Schaarbeek via Mechelen en Tubeke, om dan weer terug te keren. Bedoeling is om de trein enkel tussen mei en september te laten rijden, wellicht telkens een weekend per maand.

Upgrades

Om op de Belgische sporen te mogen rijden, heeft de stoomtrein ook al een paar upgrades achter de rug. Een modern automatisch stopsysteem is in ons land bijvoorbeeld een vereiste. Wat evenwel niet haalbaar is, zijn de wettelijk verplichte automatische treindeuren. Daarvoor is een wetswijziging nodig, met goedkeuring van de volgende federale regering.

“We hopen in de zomer van 2020 van start te kunnen gaan met de stoomtrein. Wij zijn er al langer klaar voor, nu de regering nog,” aldus Jonckers.

Hoeveel vervuilender de stoomtreinritjes zijn, kan Jonckers niet met zekerheid zeggen. “Maar het gaat sowieso slechts om enkele ritten per jaar.”

Wie de stoomtreinlocomotief – met coupeetjes – alvast wil bewonderen, kan daarvoor terecht in Hal 3 van Train World.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?