20181102 Train World Schaarbeek 5

| Train World Schaarbeek (archieffoto).

NMBS wijdt deel van Train World aan deportatiegeschiedenis

© Belga
08/12/2023

De NMBS wijdt al geruime tijd aandacht aan de deportatiegeschiedenis tijdens de Tweede Wereldoorlog in het museum Train World. Dat meldde het bedrijf vrijdag, nadat in de Senaat een uitgebreid onderzoek werd voorgesteld over de rol van de spoormaatschappij bij deportaties tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Uit het rapport blijkt dat de Belgische spoorwegen de Duitse bezetter voor miljoenen Belgische franken factureerden voor de deportaties naar concentratiekampen.

Tussen 1942 en 1944 deporteerde de NMBS meer dan 25.500 Joden en Roma. Er werden ook 189.542 Belgische dwangarbeiders en 16.081 politieke gevangenen naar het oosten getransporteerd.

De NMBS gaf onderzoekers van het Studiecentrum Oorlog en Hedendaagse Maatschappij (CegeSoma) toegang tot al haar archieven.

De Belgische spoorwegen werkten eerder al mee aan de studie 'Gewillig België', over de rol van de Belgische overheden tijdens de Duitse bezetting. "Uit respect, om klaarheid te scheppen, en te gedenken" was er volgens de NMBS een aanvullende studie nodig over de rol van de toenmalige Belgische spoorwegen bij de deportaties.

De NMBS en spoorwegnetbeheerder Infrabel nemen momenteel kennis van het rapport en "de gevolgstappen ervan".

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Samenleving, Train World, NMBS, tweede wereldoorlog, deportatie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni